Thursday, December 31, 2009

::a new book..a new life::

salam..
about 1 hour and 10 minutes left,the new year will come.time flies so fast...and am gonna be 22 next year..omg!!!i have the age crisis..why???sy xbley terima sy dh umo 22...rs dlu baru setahun..hehe..
btw, 2009..had taught me lot of things..taught to be a strong person..patient girl..knowing the colour of people..the true colour of people..which one is black and white..and everything..hope that this coming 2010 will bring me lots of luck..
also hope that am gonna be more stronger next year...and the most important is..
DO NOT CRY ANYMORE..
face the problem..solve it wisely..not by using the tears..and always pray to Allah because HE is always hear us..hear me..hear you...
ok la...sampai cni je dl..baibai 2009...segala asam garam jawa kehidupan spnjg tahun ni akan dijadikan kenangan dan panduan utk hidup di tahun depan...semoga tahun depan lbh bermakna and berjaye..amin..
~~selamat tahun baru 2010~~
#mastura#

::sekian lama menyepi..kini kembali::

salam..
dah lama sangat rasanye tak post entry sampai tak sedar hari ni dh last day utk tahun 2009...
kenapa??sb banyak sgt halangannya..laptop rosak..xde internet..haish..dan smlm dah melayang abour rm200 utk lappy tersayang ni..lps ni aku dah taknak tak amek kesah tntg laptop aku ni..ak tamau die overheat lg..dan aku tamau die terhentak lg...hoho
sem ni agk lain ckit dr sem2 lepas..kenapa??sb mgkin keadaan sekeliling yg berubah..mgkin orgnye..mgkin suasana..tp sume tu bkn jd halangan utk aku terus berusaha pd sem ni..kerana jnji ak pd diri sendiri..biar apa pun terjadi, work hard and smart tetap jd perkara utama...(bukan ayat poyo..tp mmg itulah hakikatnya..)
tatau nak tulis apa..mgkin sb dh lama tak memerah otak dek kerana asyik duk marking paper and kira summary english budak2 SPM baru ni..heheh..."cikgu to be tolong cikgu.." konsep every year yg diamalkan oleh aku and kak nim..hehe..tp jgn risau for those yg ad sedara mara yg amik SPM..ak marking objectives je and kira summary....all those grammar things,literature and all else is still marking by the master and profesional one..my own sister...hehe..
ap nth nk tulis lagi ni..owh ye..khas utk seseorang..a friend of me..ayah die sakit teruk jgk la..kan..jgn risau..teruskan berdoa..jgn rs down....yakin yg setiap penyakit ad penyembuhnya..
yeah..mastura dh mcm putus fius..bek stop..jap lg nk g pekan dgn azi...til then...
by now...
#mastura#

Monday, November 23, 2009

::november rain::

salam..

just drop bye to post a lyrics sing by the GUN and ROSES entitled NOVEMBER RAIN..why?because in these few days i always heard to this song.then,i wish this song would be my theme song for this month,n.o.v.e.m.b.e.r..haha...sesuai dgn cuaca yg sdg hujan2 ni..see..how crazy i am...how bored i am till have no things to do during this holiday...actually i wish to be an educator sambilan during this semester break..but i have a problem..t.r.a.n.s.p.o.r.t..yes..i can drive..tp saye tak punya kereta...so..sape2 bermurah hati di luar sane....kl rs nak bg sy kereta..boleh..dialu2kan..so...hehehe....kete abang sy??beliau sgt kedekut dan xbpe nak caye dgn kebolehan sy...hehhehe...

ok...done and stop merapu...here is the lyrics....

When I look into your eyes
I can see a love restrained
But darlin' when I hold you
Don't you know I feel the same
'Cause nothin' lasts forever
And we both know hearts can change
And it's hard to hold a candle
In the cold November rain
We've been through this
Such a long long time
Just tryin' to kill the pain
Yeahh..
But lovers always come
And lovers always go
And no one's really sure
Who's lettin' go today
Walking away
If we could take the time
To lay it on the line
I could rest my head
Just knowin' that you were mine
All mine
So if you want to love me
Then darlin' don't refrain
Or I'll just end up walkin'
In the cold November rain

Do you need some time
On your own
Do you need some time
All alone
Everybody needs some time
On their own
Don't you know you need some time
All alone

I know it's hard to keep an open heart
When even friends seem out to harm you
But if you could heal a broken heart
Wouldn't time be out to charm you

Sometimes I need some time
On my own
Sometimes I need some time
All alone
Everybody needs some time
On their own
Don't you know you need some time
All alone

And when your fears subside
And shadows still remain
I know that you can love me
When there's no one left to blame
So never mind the darkness
We still can find a way
'Cause nothin' lasts forever
Even cold November rain

Don't ya think that you
Need somebody
Don't ya think that you
Need someone
Everybody needs somebody
You're not the only one
You're not the only one

Don't ya think that you
Need somebody
Don't ya think that you
Need someone
Everybody needs somebody
You're not the only one
You're not the only one

Don't ya think that you
Need somebody
Don't ya think that you
Need someone
Everybody needs somebody
You're not the only one
You're not the only one

Don't ya think that you
Need somebody
Don't ya think that you
Need someone
Everybody needs somebody


ok lah..mmg post ni utk letak lyric ni jer..hehe..mmg xbmkna..tp biarlah..aku punye suka la kan...k..baibai...

p/s::sbnrnye lagu ni mbuatkan ak igt kt seseorang...xpelah...bnd dh berlalu...huhu~~

#mastura#

Sunday, November 22, 2009

::at kampung now::

salam....

i am now at kampung halaman yg terchenta..ye..aku duk kt kmpung..depan umah aku ada pokok kelapa..[dr dlu lg..when i explained to anyone how do kampung look..i will say.."ada pokok kelapa"..hehe]..

skrg musim hujan..ye semua org tau..hujung tahun..negeri pantai timur mcm tmpt aku ni..akan dilanda musim tengkujuh..dan tak perlu risau sebab kawasan aku tak pernah banjir..Alhamdulillah..tp sgt risaukan abah.since abah tak tinggal serumah dgn kami lg..aku sgt risau..rumah abah duk skrg tak mcm rumah ni..bukan nk bangga nak ckp umah aku selesa mewah ke apa..tp aku tau..abah tak betah duk rumah tu..abah tak biasa duk umah mcm tu..sebab spnjg aku membesar aku xpernah tgk abah duk umah mcm tu..tp xpelah..mgkin tgjawabnya menyebabkan abah tinggal kat sana...dan kepada makhluk yg bergelar MAK TIRI...biarpun musim berubah....biarpun masa berganti..biarpun bumi berhenti beredar..biarpun langit gelap....biarpun banjir tsunami.biarpun matahari terbenam...biarpun apa2 saje....TIADA MAAF langsung bagi kamu...biarpun org kata aku keras hati....let them be.....mmg lgsung TIADA MAAF bg kamu....sampai hujung nyawa aku.....

ok..entry ni bkn utk bercerita tntg mahluk jijik itu...bukan..entry ni nak mengisahkan betapa rindu aku kat abah.....

td abah dtg...and Alhamdulillah...ak dpt apa yg aku rindukan..duduk minum bersama..berbual2 dgn hepy..semoga keceriaan ini kekal smp bila2...amin.....

tentang soal lain....aku tktau nak ckp apa..mgkin skrg masa utk berdiam diri..berfikir dan plg penting bersabar......life is so long....byk halangan yg kita nak tempuh lg..so,rasanya kesabaran itu sgt2 perlu.....yr..aku perlu bersabar...kerana sabar akan menghalang kita melakukan sesuatu yg crazy........

k...nak g smyg and bg mimi kesayangan aku makan..mimi..aku syg kamu...mimi..kamu sgt comel wlpn umur dh byk..mimi..kamu sgt best sb kejutkan aku pg2 sgn suara mu yg bising..mimi...akan ku jaga kamu sprti yg mama pesan...mimi...itu..kucing ksygn arwah mama...=)

k baibai

#mastura#


Wednesday, November 18, 2009

::bye2 sem 5::

salam..

just a quick update...aku br je abes exam final..maknanye ak dh abes sem 5 hari ni..and next sem aku dah sem 6..then sem 7....then aku practical..then aku........keje??hah??jd cikgu dah??hehehe..lmbt lg...yg penting dh abes sem ni...

sepanjang sem ni byk bnd aku blaja...terutama tntg KEHIDUPAN...mengenal manusia yg pelbagai gelagat dan kerenah...kenal tentang soal persahabatan...kawan...kejujuran....soal perasaan.....hati.........semua lah.....dan aku harap semua ni akan mendewasakan aku utk terus mengorak lgkah dlm kehidupan yg akan dtg......

entry ni mgkin last utk sem ni..[kecuali kl ak rajin nk update spnjg cuti nnt]..and cuti sebulan ni aku akan bergelar "maid" kat umah kak neem...keje aku seperti dlm kontrak::jemur baju...kemas umah..masak xpyh sb nt sama2 g makan kt luar..hehehe..

dlm entry ni jgk ak nak ltk pic satu spesis rimau yg baru ditemui di bilik ak sdri.....saje nk letak..tatau nak ltk kt entry mane...tgk eh..ni die...


::azilah tigerrresssss spesies::
::garang spesis ni..sekali mengaum abes..and sgt mementingkan makan malam..so mangsa..bhati2 wktu mlm tau..hehe::



ckup la dlu smp sini..nk g tlg azi n pujah angkat brg..welcum to ur new house...may we live in peace together..........hehehe

baibai

#mastura#

Tuesday, November 17, 2009

::forgive me..for everything::

salam..

saje singgah jap sebelum habiskan 4P utk kali terakhir.......

semalam i had made up my mind...made my decision..

walaupun sangat sakit utk menyakiti org..tp semalam sy dah buat org sakit..

walaupun org tu ckp dia xsakit..tp sy tau...dia sakit..sape tak sakit jika ditolak..even dipijak pun sakit lagi kan pula ditolak..dan yg menolak itu pun turut terasa kesakitannya..sehingga ada air mata merembes keluar tatkala mengadap buku 4P...huk3

dan pg td..ak rs lain je..mungkin lega sb dh lepas apa yg patut aku buat selama ni....tp ad satu perasaan yg ak sdri tak pasti apa.....rs bersalah tetap menghuni jasad aku...tp azie ckp ak kene pikir tntg diri aku jgk..jgn selalu letak org lain yg utama...utamakan diri jugak....

dan aku harap keputusan aku ni betul......kerana tidak mungkin langkah ni boleh diundur lagi.....

ak harap yg disakiti akan terubat dan maafkan aku....and thanks for everything since we had been together.....

p/s::makin lama entry kt blog makin meleleh......bkn ak ingin begini.....tp nth....haisshhhhhh......

k..bye now......

#mastura#


Sunday, November 15, 2009

::dan hari ini.......finally i find........::

salam..

there's no word can describe my feeling right now..happy?sure....... terkejut??tak.. celaru??entah...tp yg pasti happy..walaupun mase nak g pg td ad sedikit kecacatan berlaku masa ak duk tunggu bas..

sungguh tidak paham perangai manusia..kenapa pihak lain yg bermasalah, pihak lain pun turut tarik muka masam wlpn pada dasar dan hakikatnya sedikit pun tak terpaut dan terlibat dalam masalah yg berlaku..apa yg sbnrny manusia itu mahu??publisiti??dari aritu aku ckp..jgn tumpang dan cari publisiti melalui masalh org lain..itu lebih merumitkan keadaan...tp kalu itu je cara manusia itu mncari perhatian org...xpelah..silakan....

dan hari ini...


sepertinya aku dah jumpa apa yg aku hilang..tp perasaan serba salah tetap wujud dlm hati..kerana apa??kerana aku amat kurang pandai dlm hal tolak menolak..mcm mana??hati dan perasaan xleh paksa....[apa nth aku melalut ni..]..sb aku rasa aku dh jumpe yg sbnrnya..tp kejamkah aku...ak hny manusia biase..ak sgt lemah...[aura melalut tahap luar abad bermula..]..tp ini serius....

dan hari ini...

seperti aku dah ketemu apa yg aku cari..yg pernah terhilang suatu ketika dulu..sangat tenang dan selamat apabila berada dekat dgnnya..[aku tau..rmai yg nak terMUNtah bc ayat ni..haha..tp biarlah...ni BLOG AKU...]..

dan hari ini...

aku harap kekal smp bila2.....kerana hny aku dan dia saje tau ap sebabnya....

nak rest..semoga hari ini mnjdi knangan terindah dlm hidup smp ke hujung nyawa..hehe..

p/s::hidup utk membuat keputusan..dan kdg2 kita terpaksa melepaskan sesuatu untuk mendapatkan sesuatu..kerana kita berhak tentukan hidup kita..

p/s2::may my decision is right..i hope......and tatau mcm mane nk setlekan another prob..what i know now..just..feel like i had find the right one.........for me....

baibai

#mastura#

::merapu fasa II::

salam..

malam ini sgt bosan..dan aku mengambil kesempatan ini..[walaupun hakikat sebenar nota KPN tu berlambak nak baca..tp biarlah..biar dulu..]..dan ak amik kesempatan ni utk melalut tntg watak superhero yang aku suka..sgt suka malah sayang..[giler..sampai sayang segala..hehe]

cicakman...

aku sgt suka cicakman..sebab die kurus..sume org heran dan kata aku pelik kenapa suka superhero yg kurus kering..tp aku xkesah..kerana itu adalah aku...diri aku..jadik,aku punye suke la nak suke superhero mcm mane pun...

cicakman...

juga sgt baik..dia akan temankan org yang dlm kesedihan..tak kira apa jua masalah sama ada perasaan..keluarga..akademik..kewangan..semua lah..cicakman sgt baik...masa orang sedang sedih dan tak dapat menerima hakikat hidup..dia akan dtg menenangkan..

cicakman...

sgt pndai memujuk..kalau sape2 nanges..dia akan belikan aiskrim..haha..cicakman akan treat semua org mcm kanak2..sungguh..tak tipu!!!dia mmg suka belikan aiskrim dan chocolate kt sape2 yg sedang bersedih...dan sgt pndai wat lawak wlpn kdg2 lawak dia tu bleh wat kita bengang seketika...hehehe

cicakman...

semua itu hanya kenangan..kerana kau skrg sudah hilang kuasa ke-cicakman-an itu..tak mampu lg menenangkan org yg sedih dan menangis..tak mampu lg merawat pedih org yg terluka...tak mampu lagi buat org yg sedih tersenyum..tak mampu segala2nya....tapi..percayelah..semua org akan mengingati apa yg telah encik cicakman lakukan..

walaupun orang itu sayang..tp sayang bukan bermakna perlu memiliki...kerana cicakman hak milik semua orang tapi skrg dah hilang pulak...haishh...dan segala nasihat cicakman akan semua org ingat sampai bila2...sampai akhir hayat..........kerana kasih cicakman..kasih terunggul...[ayat yang aku sendiri tak paham..hahahaha]

ok...abes sudah aku merapu..sejak dua menjak ini...memang ak mcm putus fiuss...rindu cicakman..rindu melepak bersama ketika saat aku boring..mcm mana aku boleh bsama cicakman??sebab aku budak baik..so cicakman suka la...hahahha....[termasuk aura merapu lagi nmpknye..haissshh.......]

pesanan akhir cicakman kepada semua sebelum ditangkap oleh saintis2 yg jahat::

kehidupan seperti hutan belantara yg ada rimau..lion..tenggiling..biawak..pokok2 berduri..dan mcm2 halangan..so kene berhati2...kalau terpaksa melangkah dalam kegelapan..langkah lah dgn berhati2..jgn tersilap langkah nt terpijak duri..tersepak tenggiling..nnti sakit...so..pikir2kan lah...

ouch!!ter merapu lg...kene stop ni....huuuuuu.....k la..baibai


p/s::cerita dan segala ayat2 di atas lahir dr kepala mastura ketika beliau dilanda kebosanan luar abad...so..tb2 bleh terpikir tntg cicakman..mgkin baru lps tgk poster cicakman td kot...and tb2 dtg idea yg tak berfaedah seperti di atas...takder kaitan dgn kisah peribadi..yg hidup mahupun yg telah pergi...termasuk kisah peribadi penulis sdri...sekian...


#mastura#

Saturday, November 14, 2009

::sesi merapu bsama mastura::

salam..

betulkah manusia mmg begitu?
datang dan pergi sesuka hati...tp betul la..
kalau tak..tak kan ada ayat..
"people come and people go.."
tp sebegitu mudah ke utk berbuat demikian
tanpa memikirkan tentang apa org lain akan rasa?

saat kita perlukan tak semestinya apa yang kita perlu itu mst ada..
dan saat yang memerlukan kita ada..haruskah kita ada di sana?
hidup memang magik
bukan logik semata logik
magik kerana..
walau sakit dan pedih mcm mana pun
kita mampu berselindung di sebalik ketabahan walaupun mgkin palsu cuma
tidak nampak sedikit pun sedih dek kerana tertutup dgn senyuman

keliru..
perkara yang xpernah takde dlm kehidupan semua manusia
keliru semua benda
termasuk perasaan sendiri wlpun dh bertahun hidup dgn diri sendiri
sampai bila nak keliru..mmg tk pasti
kerana aku manusia biasa..

andai dapat diundur masa..
tak ingin rasanya involved hal mcm ni
hidup dalam serba salah
membuat pilihan yang tak berapa pasti
melangkah dalam keadaan yang tak berapa terang..
bukan sebab tak bukak lampu..tp mmg bukak lampu pun..
tetap aku tak nampak yang mana satu sebenarnya

haishh......



apakah yang telah aku tulis sekejap td??yang pasti bukan mencarut...cuma luahan...bukan puisi..jauh sekali sajak mahupun syair...itu cuma words yg live dari hati di saat itu...bila bc balik aku jgk tergelak dan mahu terMUNtah..tp xpe la..abadikan saje di blog ini..nt anak cucu aku boleh bc...tgk nenek die di saat terputus fius seketika...hehe..

k la..nite...

p/s::membuat pilihan sgt susah..sb tu kl exam..selalu ak tembak je..malas nk pikir...[kl yg jwpn tak pasti la]..tp soalhidup boleh jgk ke main aci tembak??tembak2 mati saje......haha

#mastura#






Tuesday, November 10, 2009

::manusia mmg mcm2::

salam..

WARNING!!!!
ENTRY INI ADALAH AMAT MELALUT..SAPE TAK PUNYA MASA PANJANG..SILA BEREDAR DAN TAK PAYAH TAK BACA....IA SEDIKIT PUN TIDAK AKAN MEMBANTU ANDA DALAM PEPERIKSAAN DAN MUNGKIN AKAN MENINGGALKAN KESAN NEGATIF PADA DIRI ANDA...INI PAGE SAYA DAN JANGAN ADA PIHAK YANG CUBA MENENTANG APA YANG SAYA TULIS..KERNA INI BLOG SAYA..KALAU TAK PAHAM BAHASA DAN BENCI SILA JANGAN BACA..TIADA PAKSAAN!!!!!!

mcm mana nak mula entry ni...apa2 pun sebelum tu..syukur sebab lepas sudah paper TSp..a.k.a Strategi in Teaching and Learning Science..Alhamdulillah soalan boleh tahan..tp esok ada satu paper yg sgt membunuh iaitu Biochemistry and Microbiology...harap2 malam ni dpt fokus dan kepada cik mata yg cantik...[mst ad org jelesszzz aku tulis mata cantik sb dh tau dh ad je org nak dengki...haha...org tu sape??sape2 je yg berhati busukkkk..mcm sampah...pdhl pemilik mata xde perasaan pun..]..smbung ayat..harap2 mata aku xlg sakit mcm semalam....entah kenapa mcm jd xnmpk..lps azi suh ak try pakai spek die..baru ak nmpk sgt2 jelas yg mana sebenarnya dah lama aku xmenikmati pandangan seperti itu...maknanya selama ni aku dh rabun cuma aku je yg xperasan....hohoho....so..nt la ak g cek mata....kl tkdir ak rabun..mknanye ak xmencapai target...sb target aku plg awal al rabun pun dlm area umo 30...hehe...

ok..skrg bkn nk membebel soal rabu ke tak..tp soal hati dan perasaan...bukan antara lelaki dan perempuan ttp sesama kaum hawa sendiri yg dicipta sebagai insan yang sopan...lembut dan beradab...kerana apa??kerana hati aku perasaan aku sgt la terguris dgn kelakuan sesetengah pihak yg merasakan dirinya cun di mata dunia walhal hakikat sebenar mcm orang kampung je pun.....[aku pn org kg jgk..sb tu ak sedar diri mana tmpt asal aku.....jgn nak menadah langit sangat...tgk jugak rumput di bawah..]

  1. susah sgt ke untuk reply mesej??
  2. susah sgt ke utk keluarkan suara??
  3. susah sgt ke utk respon kepada apa yg sepatutnya diuruskan?
  4. susah sgt ke bersikap profesional?
  5. susah sgt ke bersikap terbuka?
  6. susah sgt ke menguruskan sebuah rumah yg sederhana kecil?
  7. susah sgt ke angkat plastik sampah dan letak di bawah?
  8. susah sgt ke tgn nk off kan lampu dan kipas apabila tak guna??
  9. susah sgt ke tgn nak tutup suis seterika padahal dah tau effectnya kalau tak tutup terbakar dan bil melambung?
  10. susah sgt ke nak susun selipar dgn kemas??
  11. susah sgt ke nak duduk diam ckit dan hormat sedikit keadaan org lain???
  12. susah sgt ke utk bersopan sedikit dan bersikap matang???
  13. susah sgt ke nak tutup pintu dgn elok bukan dgn cara menghempas kuat mcm org utan ataupun monyet???

padahal tau akan kesannya..

  1. org yg nak wat urusan akan mengalami mslh bila anda tak respon...[atau anda mmg sengal dan sengaja utk menyusahkan org...]
  2. org yg nak setlekan urusan akan berasa geram and tensen...[kecuali anda mmg perangai bengong yg sengaja ingin menyukarkan urusan org...]
  3. sampah akan berbau busuk dan pemandangan yg tak enak akan muncul..[kecuali anda dan sampah tu serupa...]
  4. akan mengganggu orang lain sb kdg2 ad org nak rest dan tenang..[kecuali anda mmg suka keadaan mcm pub dan kelab malam...dan menjerit dan memekik tak ubah mcm b***ch ]
  5. keadaan berselerak akibat selipar tak susun...[kecuali anda diasuh utk berselerak..]
  6. membazir elektrik dan membazir itu amalan setan [kecuali anda mmg sekutu dgnnya]
  7. tutup pintu kuat mengangu org lain dan boleh menimbulkan tanggapan negatif [kecuali anda mmg jakun dan org asli tak pndai tutup pintu..]

jika ikut hati...mmg penuh dan pnjg..tp aku ad tgjawab lg besar utk ditunaikan...STUDY BIOCHEM...entry ini sekadar luahan hati...sb aku juga manusia biase..yg serba kurang..bukan se "perfect" engkau wahai puteri....dan "puteri2" tolong setlekan hal ini sebelum kalian berangkat keluar dari teratak ini menuju ke istana yg selayaknya dihuni oleh "puteri2" sekalian...malas nak pnjg cerita..malas nk serang and sound ke apa..sebab aku manusia biasa..malas nak tnjuk protes..sb aku sedar aku siapa.....sebab aku sedar yang berkuasa hanya DIA...jadi anda2 bukan lah bodoh..tp cerdik pandai...fikir2kanlah...aku berurusan dgn org...so..please be matured...benda2 yg boleh bincang secara profesional kita bincang..

bukan suara kamu itu emas walaupun kamu "puteri"..sb aku jgk lgsg tak ingin dgr suara kamu wlpn sedikit..tp ini urusan formal...bukan kredit kamu itu akan menjejaskan ekonomi dunia kalau kamu reply mesej aku...kerana kau jgk tak mendambakan msj dr kamu...tp mcm aku ckp..ini urusan formal..sila bersikap matang....jgn jadi bodoh sombong....

cukup la utk kali ini..sgt pnjg entry ni...jgn ad sesiapa nak sound ke apa..kerana ini blog aku..tmpt aku luah perasaan..tmpt aku terapi minda aku..jika benci sila beredar..atau kl xphm..sila berambus...dan jgn jgk ada pihak luar yg nak menonjol diri menasihat org walhal taktau apa2 yg berlaku...sgt daif pihak tersebut...kesian..

ok...for those biologist student..gudluck esok...kepada ain..pujah...gudluck fizik and polimer..kpd "puteri" gudluck jgk..semoga bjaye...[wlpn kl ikut hati ckit pn ak xnak doakan kau..tp aku xsekejam itu...]

k...baibai

#mastura#

Friday, November 6, 2009

::penat tp hepy??::

salam....

dear readers..kalu ad yg bc...hari ni dah habes 2 paper...cmpur dgn semalam..selesai sudah kimia dgn developmental bio atau nama kmpungnye..BIOKEMBANG..hehe...

td g suatu tmpt dgn beberapa org kawan aku..and dpt satu berita gembira..harap2 bhgia and tenang menanti aku..and kepada yg berknaan..smoga anda jg bhgia dan tenang..jika ini jalan terbaik....go on..sb DIA yg lebih maha mengetahui..jauh mn kite lgkah..tinggi mana kite daki...dalam mana kite menyelam...kite tetap lemah jugak...

ok la..entry kali ni bkn nk cerita pasal kbhgiaan yg akan dikecapi..insyaAllah..tp tntg beberapa hari nak exam dua paper tu...kimia and biokembang aritu..sgt haru biru...and ni ad ckit pics nak share and abadikan dlm blog ni..

hehe.....


::keadaan katil yg berselerak...huhu..and notice board yg penuh dgn bnd bkn akademik...hehe::

and here ad pic yg boleh msuk contest..SPOT THE DIFFERENCES..hehe




ok la...mcm byk nk tulis..tp ngntuk...nak qada tido..and again..Thank You Allah sebab dgr rintihan aku...dan percayalah hidup dalam kehidupan org lain akan menyukarkan kehidupan kita...kepada kita semua..jgn pernah cuba hidup dlm kehidupan org lain..jika kita asal bukan hidup begitu...hidup dgn cara kita..kalau kita pendiam...just be silence..kalau kita huhahuha huhahuha la..tp ad limitnya kerana dunia kita sm2 tumpang...bukan hak sesiapa....ini nasihat yg ak baru jumpa dalam page td ms duk jenjalan..tq....hehe..amat berguna dan bermakna...=)

baibai

#mastura#

Thursday, November 5, 2009

::betul ke tak?::

salam..

just wonder and wanna ask..

is it true that they will move out??alangkah bahagianya bila "puteri2 kayangan " bakal pulang ke "kayangannya"...."puteri" mana mungkin boleh hidup sebumbung dengan insan biasa mcm kita ni..."puteri" mst hidup dkt tmpt yg lebih selesa....semoga "puteri2" sekelian bhgia di istana baru...saya sgt bersyukur dpt kekal di teratak tak sberapa ini..tp benarkah berita yang disampaikan ini..jika betul...SYUKRAN YA ALLAH.....makbulkan permintaan dan dgr rintihan hamba.....

and kepada "puteri"..kl nak pergi nt..semoga bhgia dan selamat di tmpt baru...dan last but not least..hutang bakal dituntut di mana2 hatta di sana nanti pun....think of it......

p/s::membazir itu amalan iblis...setan xbest...nk gune iblis..lebih WORST!!!

p/s2::semoga dpt jawab paper TBD esok..amin..

baibai

#mastura#


::di keheningan malam::

salam...

masa berlalu..malam berganjak ke tengah malam..dan skrg...1.36 pagi..mata xdpt lelap....ya Allah...bantulah hambaMu ni utk lelap..tolong la...kenapa??sebab esok exam kimia!!!!!!!!!!!!!dan aku masih di depan laptop..[actually baru bukak..hehe...tabah dan sbrnye aku dgn godaan hari ni..hehe]..

takde kate apa lg boleh terucap masa ni..melainkan satu word..PASRAH....dan satu lg..TAWAKAL....semoga esok segalanya dipermudahkan..kerana yang berkuasa itu DIA..yang menguasai segala2nya juga DIA...

for all biologist friends....gudluck....and for me too..

baibai

#mastura#

Tuesday, November 3, 2009

::it's nothing to do with u::

salam..

just a simple post to say..and ask...

is it too hard to apologized??and seems like you are an angel..free from doing any wrong..and you think you are so perfect till you don't see others that are more better than you?? i keep thinking on this all the time but now i know i should stop scattered my mind with all these things..you are nothing to me and me too......we lead our own way..our own life..

but just a reminder for both us..we are still the Allah's slave..no matter what we are..don't put your head up too high because sometimes you need to see what you left at the downside....and one thing that i always bear in my mind..HE is never cruel...just do whatever you want to....

till then...bye..

#mastura#




Monday, November 2, 2009

::tentang 3 kisah.....::

salam..

mode::still sibuk dgn nota..[itu normal utk student yg akn exam mcm saye]..entry ni ad 3 kesah...

kesah 1:

apa yg aku nak smpaikan melalui lagu If You Want Me..tercapai..tp penyelesaiannya tatau mcm mane..ak hrp lepas ni semua akan ok dan tenang..dan sentiasa memahami..of each other..mgkin slh aku..mgkin xde salah sesiapa..xpe..stop smp cni..hrp2 kmbali mcm biase..

kesah 2:

related dgn ap yg dipost oleh kawan ak kt blog die..manusia mmg mcm2..xpernah senag tgk org senang..and td aku baru mesej2 ngn ex-rumate aku ms kt mrsm dlu..PUJEH...die ad mslh dgn rumate die..ak kesian kt die..tp nsb mcm lbh kurang je..xpelah pujeh..that's life is..manusia sntiase xpernah puas..and rs die paling sempurna..bila pndg org ad saje tak kene...bak kata pepatah....gajah depan mata tak nampak..semut di seberang lautan nampak...

ak jgk mengalami mslh yg sm..wlpn kami lgsg tak berkomunikasi..tp hati dan perasaan sntiase ad rasa..ad instict org ckp..dgn kelakuan je manusia mampu buat manusia lain sakit hati..even bnd kecik...punca mslh??senang je jawapannya....sb terlebih PERASAN..and terlalu concern hal org lain..tp try tutup perangai sebegitu dgn berbuat2 baik...peribahasa lagi...MULUT MANIS HATI.........smbung sendiri..

tp xpe..jauh mana manusia berjalan...manusia terbang..asal tempat tetap sm..di sisi tuhan yg esa..kite tetap kerdil...selagi mampu sakitkan hati org..selagi mampu mengata org..[mn tau org mengata kite??itu soal hati msg2 and deria sendiri..]..smbung lg ayat td..selagi mampu menjerit2..dengan nyekitnya..silakan...xde sape mrh..xde sape halang..tp rasanye xperlu cemarkan imej kebaikan dengan berselindung di sebalik sifat mahmudah itu...sgt la tak wajar..tp xpe..sb aku malas nak concern hal org seperti org concern hal aku....mereka sgt baik..xpernah mengata org...even mengata kawan2 aku...mereka sgt baik...biarkan mereka dgn caranya..jnji hidup aku mcm biase..yg xde kaitan..jgn pulak msuk cmpur..kesian....mencari glemer dgn cmpur hal org....jgn ok..tak elok..=)

kesah 3:

arini mak coursemates saye meninggal..aku harap die kuat..ak sgt phm perasaan die...and bila die balik cni..harap2 die tabah and segala isi rumah die memahami..jgn jd mcm aku dlu..ad one of my housemtes aku siap nyanyi2 lagi ms ak balik dr lepas mama aku meninggal..ak tau ak xberhak halang sb suara die best...dan die cantik..tp berilah ketenangan pada aku saat tu..naseb bek ad ain..die je yg memahami..dan rumate ak ketika itu yg mmg memahami jgk..tp skrg rumate aku itu xde lg..sb kitorg bkn lg kawan..tp bkn lawan...kitorg dah jd org asing yg mgin smp bila2 ak xkn dpt kawan mcm die lg...

so..al-Fatihah utk mak coursemtes aku itu..semoga arwah ditempatkan di tempat yg sebaik2nya di sisiNya...hidup hny pinjaman...bila DIA nak ambil balik..kite taktau..nak tak nak..kite kene redha dan pasrah....suliha,harap2 ko kuat.....nt satu hari kite jugak akan ke sana dan insyaAllah dpt jumpe lg dgn insan yg kite sayang........

ok la..dah pnjg sgt....stop dlu...

baibai..

#mastura#




Sunday, November 1, 2009

::If You Want Me::

salam...

walaupun masih sibuk mengadap nota..tp ak nk jgk post entry ni..kepada sesiapa...yg bekerja..sy tau anda sibuk..tp mmg lgsg xde masekah???wlpn sesaat cuma?sy bukan nak apa2..tp berilah sedikit masa utk saye...[ayat yg sgt naif...tp bia...haha]...

and this song is remind me to someone....

video

sekian..saya mahu stdy..sy xnak sedih...sy perlu kuat...hoyeh!!!!!

baibai

#mastura#


Friday, October 30, 2009

::e.x.a.m::

salam..

dalam kekalutan aku stdy utk final..[ye ke stdy??hehe]..tb2 tgn aku rs gatal je nk menaip kt blog ni..sb mcm dh lama xmenulis..wlpn mgkin ad golongan dan spesis yg xsuke blog aku...[kwn aku yg ckp..]..tp its ok..nothing to do with them...blog masing2 kan..msg2 punye suke la nk tulis apa..again..msg2 punye suke la nak tulis apa...xphm jgk???u all mmg kene masuk tadika balik..BM pn xreti nak paham..hehe

bukan la ad topik menarik pn nak tulis..tp bila tgn dh terasa nak menaip..xde sape blh halang...

hari ni hujan ckit2 je..aku harap sgt hujan lebat sekali dgn ribut..tp jgn la ribut taufan..aku sgt memerlukan hujan dan suasana yang mcm hujan..hujan la..utk membangkitkan mood stdy.aku tak suka panas...sebab nanti aura mengantuk akan menguasai diri...

taktau nak meroyan apa lg kat sini..tp kepada semua kawan2...termasuk la kawan yang sudah terputus hubungan kawannya...tp kamu bukan lah dianggap musuh..tak pernah sama sekali..jauh sekali membenci..tp hati org lain kita taktau...yg pasti hati sendiri mst bersih dr perasaan benci dkt org lain...

ok..nak smbung ayat td..kepada semua kawan2...termasuklah yang dulu pernah dikenali sbg kawan..i wish you all the best for the final exam..semoga segala usaha kita selama ni dibalas dgn hasil yang baik dan berkat dariNya....amin..GOOD LUCK AND ALL THE BEST!!!

smpai cni dlu..ad "date" ngn chemistry notes lepas ni...baibai

#mastura#


Wednesday, October 28, 2009

::of study week at kalumpang..(",)::

salam..

dear readers..[ayat bajet ad readers la..hehehe..tp NI BLOG AKU...SUKA HATI AKU OK..]..ak terpaksa tulis huruf besar yg tu sb nk bg org2 yg rabun dan mgkin mgkin mengalami kecacatan penglihatan dpt bc dgn jelas supaya tidak timbul sebarang komen tidak puas hati atau apa terhadap blog ni....

tjuan entry kali ni bkn utk menceritakan atau menulis tntg LALAt lg..tp nk share with everyone yg rs nk share tntg activity DIVA club semalam..diva club??hahaha..jgn terkejut..nama club tu diambil sb slh sorg dr member grup ni mmg diva...[sapekah..beliau..hehe]..

smlm aku and kengkawan yg mmg betul2 kawan dan bkn dr golongan lalat telah pergi merelaxkan diri di KRTC..atau nama pnjgnye Kalumpang Resort Training Centre..mmg best and wlpn ad pglmn pahit yg hmpir meragut nyawa ak sdri..sume tu akn jd kenangan...btw,syukur kt DIA sb masih bg aku pinjam nafas ni...[pdn muka jgk kt aku sb xdgr pesan die..supaya jgn mndi kl arus deras...]..tp bl tgk air yg sejuk dan best tu..sume nasihat org ak lupe..jnji hajat ak tecapai..

ok..jgn membebel byk..here are some pics yg bleh dijadikan kenangan...nanti....


.::baru sampai..masa ni tahap kesabaran nak terjun dalam air tu mmg dh maksimum..tp aku cntrol lg lalu mengikut mereka mncari port yg best utk mndi mnda...hoyeh...=)::.


.::sebelum membasahkan diri sepenuhnya..smpt lg amik gmbr..and tatau nape sejak dua menjak ni mgkin neuron aku trbelit yg mebuatkan ak sgt suka amik gmbr...awesome!!selama 21 tahun hidup and bnafas kt mukabumi tuhan ni..skrg br ak ad sense nk amik gmbr..hehehe::.


.::bersama moliey,liza and bella..dorg sgt best and lawak..::.


.::aku suke pic ni..thniah kpd cameraman..sape ekh??kak ain ke ijat??tp gmbr bwh tu..credit goes to pakcik rusly teksi..sb tlg amikgmbr kitorg..hehehe..::.


.::atas----> my besties here..iena and sue..sgt la memahami tahap dewa..=)::.


.::credit for kak ain utk gmbr ini..mmg chantek!!!erk..hehehe::.


.::ms nak balik...yg pkai baju kurung itu..kawan sepermainan aku dr kecik..nabila nik muhammad naziman or known as BELLA..ak kenal die dh 11 tahun..die mmg best...hehhe..ok..selmat tinggal kalumpang...tme kaseh sb wat belkang aku sakit terhempap batu..hehhee::.

ok la..sekian dlu utk entry kali ini...ad beberpaa hari lg nak exam..sy sgt takot....xnk bukak blog lg...mahupun fb...betul...xkan..hehhee...

ok..baibai..salam

#mastura#


Sunday, October 25, 2009

::Talking about flies..a.k.a lalaT::

salam..

hi readers..i'm here again to be a storyteller talking about flies..do you know what is fly??fly in malay language is called LALAT..why i was so interested to talk about fly??i also dont know why..but since a few days ago i always thought why people always relate the flies with some kind of smelly things..why?maybe because we always found the flies at the tempat buang sampah..
l
l
l
l
l
l

V

[ok..abes tulis dlm versi english adik na..one of my nieces..ini adalah cntoh english sentences die..sgt dhsyat..hehe....btw,die dh drjh 4..tp english still scattered..aku dulu??teruk jgk..heehhehe~~~]

back to the story...ak sbnrye nk cerita pasal lalat sb sesaje je..td terbukak website apa nth..citer pasal kejadian Allah..sekecik2 lalat pn ad gunanye..mmg sume ad gune..tp manusia sering kaitkan lalat dgn bende busuk..kenapa??mcm dlm perenggan atas ckp td..sb kite selalu jumpe lalat kt tmpat buang sampah..kt sampah yg bertimbun2..

tp mcm mane dgn hati yg busuk?lalat xde hinggap kt situ...cmne nk ubati hati busuk??senang je..abah aku ckp..kalu rs nk marah kt org..terus amik wuduk and ngaji..xpun smyg sunat..kl kite disakiti oleh org berhati busuk..kite kene positif..sb mgkin org yg wat kite tu xperasan die wat kite sakit ati ke apa...sb hati org sape tau..mgkin org itu dh rs die perfecto.....pdhl stupido....ooh22..mastura...jgn ckp org cmtu..nt awk pn sm je ngn dorg...

skrg dh stdy week....jgn kesah org lain....sm2 kita stdy bgai nak rak...kawan xbawak erti apa2 kalau menyakitkan...lgpun selama ni mmg aku hidup sorg pun..lgpun bkn xde kwn lain..rmai lagi.........yg paling penting..kite bukan bergantung hidup dgn org laen..so..ada aku kesah....hehehhe...emo pulak....sb geram kot....kdg2 kelakuan yg tak disengajakan blh wat kite nk mrh..tp mgkin org tk sedar kan..so,xpe la.....wat biase2 je....byk lg bnd penting nk wat...

apa2 pun kite enjoy........besides of stdy...=P

gmbr hiasan...hehe


::its just an image..xde lalat sebenar hinggap kt hati busuk..lagipun ni gmbr jantung..heheh::

::dont let the setan control your mind..your soul..yourSELF::


::and last..always check your heart and get theraphy for it by recite al-Quran..::

entry kali ni adlh utk muhasabah diri...so... bukan utk sindir sesape...sape yg terase...sory la ek..[aku yg sbnrnye xsuke say sorry kalu ak rs tu bkn slh aku...hehe..tp abah marah..so,again..SORRY LA EK....huh..]..ok la...abes sesi merapu..turn tu TBD book..

baibai..

#mastura#


Saturday, October 24, 2009

::24101950-01102007..MaMa::

salam..

hari ni besday mama yg ke -59..kalau mama masih di dunia ni..tp xpe..wlpn jauh terpisah dgn jarak yg mmg tak terjangkau walaupun naik kapal angkasa sekalipun, kasih syg mama still terasa smpai ke saat ni..

takde apa yg mampu aku tulis utk gmbrkan tahap kerinduan thadap org yg paling penting dlm hidup aku...[selain abah dan adik beradik..]..hanya Dia je yg tau..semoga mama bahagia di sana dan seperti mana Engkau pisahkan kami, aku mohon Engkau satukan dan temukan kami di syurgaMu kelak..amin....al-Fatihah buat mama...

p/s::tb2 trgt wktu dlu..time besday mama,ak and kakak2 akn bz discuss nk beli apa kt mama...rindu sungguh saat itu...=)

#mastura#


Friday, October 23, 2009

::my evening thought..of..ragam manusia di dunia::

salam..

it is rainy day..again..rain in tanjung..and when it was..i will be very lembap..[dlu kalu ujan..sgt rajin bc buku and wat keje..tp skrg dh lain..why??ad la sebabnye...]

entry kali ni bukan la utk "mengata" dan "memfitnah" orang seperti mane entry sebelum ni (yg kononnya dikaitkan dgn mengata org wlpn hakikatnya tidak..)di mana reputasi aku telah dikotori oleh lalat2 yg jijik lagi busuk...kenapa?jgn tny aku kenapa tp tny lalat tu kenapa die mencemari kesucian blog aku dan kebersihan fb aku..padahal lalat tu tersebut punye la xde sgkut paut dgn diri aku..kenapa??sebab aku mandi hari2 and xde la menjadi pmpuan plastik di mana pada pdgn zahirnya adalah seorang yang cantik tetapi hakikat internally hanya tuhan yg tau...

[penyataan ni terlalu byk dlm magazines..so,jgn ad yg nk sound aku apabila aku buat knytaan sebegini..]

ok..ckup merapu utk intro part,td..aku g byr bil intenet umah aku..[mybe ni last aku g byr kot..next sem ak xnk pkai dah..kenapa??sb ak dh ad sumber laen..wink2..hehheehe..]..ak g kt TMpoint dgn my bestfren eva..die pn sm stdy kt tmpt aku ni...smbil2 duk tgu traffic light merah, die tny aku cmne hidup aku skrg..hehehe...its sound funny,stdy tmpt sm tp cr tny soalan mcm dh seribu tahun xjumpe..tp hny kiotrg bdua paham maksud soalan tu...

ak just ckp OK..mmg ok apa??ak ad hidup ak sdri dan ak xnyusahkan org pun..kl bosan ak g lepak umah kwn2 aku yg betul2 kwn..bkn yg mcm.............ok..xperlu dinyatakan nt ad org terasa..hehehe..then kwn baek aku itu pn cerita mcm2 la psl kehidupan die..die mmg sgt bz..tp ak tak interest sgt dgn part kebusyan die tu..tp ak interest bl die bercerita tntg ragam manusia...

manusia..mmg kite tau akn pny byk ragam..tp bgaimana golongan yg suke buat muka apabila org sdg mmberi input berguna kpd kita??hahahha...bg aku golongan2 mcm tu sgt la primitif dan tak bertamadun..ok.itu istilah akademiknya...tp secara simple and bhs pasarnye..org tersebut boleh dipanggil....org takde otak and tak paham bahasa, budak2 lg cerdik aku rs.....kasar kan??tp bg aku they deserved to..

aku tulis ni bkn utk menyibuk hal org..[sb die xde kaitan dgn aku wlpn perkaitan ckit2 ad...xde la mcm yg ckit punya besar kuman pun tak berkait dlm mslh,tb2 sound org...kl yg tu mmg sah putus fius...kene pakai alat khas yg bleh detect die ni ad mslh ngn sape..xde mslh ngn sape..xpun kene bwk g red carpet even...bia dpt aura glemer..mgkin sb die tu meraih perhatian dan sgt dahagakan publisiti murahan...kesian...hehe]

ap yg ak nk cerita kt cni sbnrnye..dalam hidup ni mmg byk manusia..byk perangai..tp kite xperlu la nak layan sume tu..sb kite sebenarnya sama saje sb kite hamba...xde sape lebih..xde sape kurang..so,masing2 jg la perangai msg2..xperlu nak berperangai yang tak sepatutnya..umur makin bertambah..pemikiran sure la dh matang..xkn nk buat lg prgai mcm zmn tadika dlu kot....hehe

ok la..xreti dh aku nak tulis apa..tp for those yg terbaca atau msih ad lg yg concern dgn kehidupan aku dan blog,entry ni bkn utk sesiapa...ia sekadar luahan tntg ap yg berlaku di mata dlm kehidupan hari ini..xperlu ad yg nak mesej2 nak berterus terang...nak putus kawan...xperlu ada nak publish dkt wall facebook..sound2 org..xperlu..sume ni xde kaitan dgn sape2..hny yg makan cili terasa pedas and pedih...

and satu lg hal..sila phm konsep blog setiap individu..once the individu said..her/his blog tu sbg tmpt luahan hati die..sape2 xberhak nk menegur atau apa..tp kl ad yg terasa dgn entry mane2..cermin diri and fikir..mst ad sebab kenapa seseorang blogger tulis mcm tu...diri kite xselalunya betul and perfect..jd sm2 kite berubah..yg buruk buang ke tepi..kl xnak amikyg baik...harunglah hidup ikut haluan sdri tnpa cuba menyakitkan hati org lain...sekian terima kaseh..hehehe..mcm syarahan je..

ok la..byk bnd nak buat...nak g plan PROJEK RAHSIA DIVAs..hehe...kepada semua yg terlibat..jgn lupa selasa ini..ok..=)

sekian..

sorry for bahasa yg kasar sepanjang tulis entry ini..sy mmg xpndai berkias..anda bgmana??mgkin lgsg xpndai menulis..hehehe...[just kidding..]

#mastura#



Wednesday, October 21, 2009

::abg kesayangan saye::

salam..

rasenye still tak lewat lg...nak ucapkan hepy besday utk my beloved abang..IHSAN BIN HAJI ARIFFIN....atau nama manja die..TANG..hehe...tang,i love you..wlpn ko adalah abg yg kdg2 sengal....and selalu mrh2 aku..tp aku tau niat kamu baek..nk aku jd adik pmpuan yg baek dan solehah..ehehehehhee..

my wish utk tang::

  • semoga sentiasa dalam lembayung rahmat Allah taala..
  • semoga bhgia..
  • semoga cpt dpt anak..haha..(kak iena...cpt ek..nt xde la bosan org balik cuti...adik na dh besau skrg...)
  • tu je la wish..ak byk keje nak wat....=)
::before married..::



::married..semoga hepy sokmo =)::

that's all from me for you...hehe..ok..


p/s::besday tang 20102009..arini br ad ms nk tulis..hehe...ak bangga jd adik kamu..wakakakka..sb kamu slalu nasihat.."jgn lawan bila org wat jahat kt kite..and jgn nanges..tp ngadu kt DIA yg satu...tq tang...=)"

baibai

#mastura#



Tuesday, October 20, 2009

::anak2 comel..=)::

salam...

this entry special for my beloved one.....hihihi...

and here are some photos to share with you all...


::Imran yg comel...i love him..hihi::

::Muhammad.....cute....::

::Muazz...darah kacukan jawa..hihhii...ensem2..::

::the new one...Mas Airen...die plg comel..hihi..::


ok..rsnye ckup dlu utk mlm ni...ok..nite sume..

p/s::entry ini tkde motif pn...hehehe...



Monday, October 19, 2009

::besday orang sy sayang::

salam..

this entry is special to wish HAPPY BIRTHDAY to my beloved one..ok..actually two..but the most i love is my sister..Zurainee Ariffin a.k.a kak neem and my bestfriend eva Nurulhuda Ariffin...share the same father's name??yes...that are us..=)

kak neem...

wish you happy birthday yg ke 38...erk..38 already??but u look young...(saje je ni nak bodek...hehe...)..i hope you::


::my beloved kak neem yg selalu guide hidup aku..selain kak bee..kak neem pn best wlpn die ini kdg2 grg jua..grg ke??biase2 je kot..hehe..i LOVE u!!!::



  • will always be bless by Allah..
  • dimurahkan rezeki
  • dipermudahkan dlm segala urusan
  • semoga dapat menjaga saya dan terus menerus menjadi "BANK DUNIA" kpd sy..hehe
  • semoga kamu terbuka hati utk mghadiahkan saya kereta..[giler punye harapan..hehe]
  • semoga cepat abes phD..and when you are called DR in one day..mtk2 lg senang sy mengepow awak..=)
  • doakan sy jgk bia jadi rajin and pandai extreme mcm awak..sb sy rs sy yg plg malas among us kn..hehe...

huda...

wish you hepy besday jua and my hope::



::my bestfriend eva..dunia dan akhirat..i hope..huda..=)::

  • may always be in Allah bless
  • semoga dpt jd Dr yg baek
  • cpt2 la abes program kt Padang sane...balik ukm pulak..supaya sng kite jumpe..
  • jgn lupekan aku bila dh bjaye nt..hehehe...

ok..dah lewat..nk g kelas pulak...baibai..

#mastura#

Friday, October 16, 2009

::InSaN::

salam...

just a simple entry..to share with you guys about this song...before that..thanks to azilah nazri for giving me a folder of classic songs..hehe..and now i had found what i want..tq....about this song, titled INSAN..singing by YANTZEN..i dont know whether many people know this song or not..but i just know this song from my friend in fb..he had uploaded a video full with lyrics..at first i thought this is a love song..but i'm wrong...this song tellus about LIFE..and i dnt know why..at the first time i listened to this song..i fall in love with it...i dont mind if you guys will think...oh..how primitive i am..tak berkembangnya sb dgr lagu lama and lagu melayu...thats not the big matter...the more important is...how we menghayati lirik lagu itu..

and here it is...INSAN by YANTZEN...=)


Kita adalah insan
Menumpang atas dunia
Aku dengan caraku
Yang sederhana

Kita adalah hamba
Berbakti pada Yang Esa
Aku mencari sinar
Keredhaannya

Kita sama sahaja
Bezanya cuma amalan kita
Engkau dan juga aku
Saling perlukan

Oh cinta yang murni
Sebagai ikatan
Yang kukuh di hati
Demi masa depan
Jangan dihancurkan
Hidup yang indah ini
Akibatnya merana

Jangan hancurkan
Hidup yang indah
Kita adalah hamba Yang Esa


i really dnt knw and have no reasons why i love this song..mybe its suitable with my situation now..sometimes i just wonder why all this shud happen to me..but i bear in my mind..that said..everything happens for a reason..just be patient...and we..as the khalifah of this world..need to be rational on handling a thing..a problem..jgn ikut kata hati..tp ikut akal..jgn dilayan perasaan marah (if you have it...)..just be patient..everyone have their own path..if you had been published with a false statement that could damaged and ruined your reputation...its ok...its a small matter..xde effect pun and do not get sad if you are in a right way..the people that did it was knowing nothing..let her be... and as my sister always reminds me..life is short,make it sweet..

and i also have my dream..to close my eyes everyday with all those happy things happened before...and my current mode now:: i miss my family...i miss mama..abah..apeh and tang....so much.....can't wait to see them at home..they are my soul...miss you all...huk3...



#mastura#


Thursday, October 15, 2009

::make it sweet dear..=)::

salam..


jadual exam dh kuar...and the exam schedule is quite...hampass....TBD mcm melekat je ngn TKU...abes la kali ni...

dh speechless..tatau nk write on apa lg...

p/s::kak neem.thanks for the advices last nite..and for all my true friends..tq so much..life is short,so make it sweet...dont find the enemy..kita hidup bkn bergantung dgn sesiapa..hanya Dia..be strong....kerana kite semua hanya hamba.........=)

#mastura#


Wednesday, October 14, 2009

::buat kamu yang berhati bersih..=)::

salam..



SPECIAL FOR THOSE YG SUKA MASUK CAMPUR HAL ORANG DAN ORANG YG SUKA MEMBAWA MULUT DAN MENGADU DOMBA...READ THIS...JUGA UTK ORG2 YANG BAIK YANG TAK PERNAH MENGATA ORANG DAN ORANG YG "BERFIKIRAN DEWASA"..

i need to write smthing again..but it is not the same thing..but something new..as a reminder for a person that need to learn what is MASUK CAMPUR and BUSYBODY means...

this entry is special for..one..two..three..four..mybe four persons..that need to knw what life is..aku pun bukan la perfect pun..sb ad org ckp ak sdri pn tak betul lg..tp aku paham and tau..mmg pun..tp aku xde la perasan mcm lahanat cmtu kan...ok...back to the story..

dalam hidup ni..kdg2 ad org igt die yg paling the best..die nak nasihat org tp sbrnye diri sdri pn xbetul..die nk tegur org..tp xkene cara..die buat org terasa tp die xpernah perasan..tp bila org cuit ckit.dh melenting..

dlam hidup ni jgk...kawan mst nak backup kawan..tp mgkin salah caranya...kerana apa??memfitnah orang lain menabur fitnah adalah lebih buruk rasanya drpd menabur fitnah....(kalu bodoh,sila baca ayat ni byk kali utk memahaminya...ok?=))

rasanye xperlu nk disebarkan seluruh dunia yg kite ni ad mslh...pndai2 ckp org jeles..ckp org xde duit..giler lawak..sedangkan kdg2 diri kite sdri tak sedar yg miskin sbnrnye kawan kite sdri...asal org kampung tp berlagak bndar..skrg baru aku tau kenapa family aku anti keturunan dari sana...baru aku paham...kdg2 kite xsedar yg sebenarnya kawan kite sendiri yg baru nak merasa apa itu kesenangan dlm hidup...mmg kesian..

mcm ad org kt umah akudi kmpung..ni kesah betul..anak br je nak keje..tp mak dh berlagak pergi canang ke seluruh kmpung..lps tu mula la xkenal org..aku dh lali dgn perangai org2 cmni..dh muak..xsgka skrg ada lg..lps tu suka bwk cerita ckp org lain tabur fitnah la..apa la...pelik betul..pdhl die yg tabur fitnah kot..so,saje nk kaburi org lain agaknye...mcm2 dunia..

aku pn malas nk tulis byk..sb dh speechless dgn org2 cmni..kesian dorg..perasan sendiri...

for those 1,2,3 and 4 persons...

  • as i said before.."KITA BUKAN LAGI KAWAN,TP KITA BUKAN MUSUH,ANGGAP KITA TAK PERNAH KENAL.."
  • kita buat hal sendiri tanpa mengata sesama kita sb kite xpernah kenal..
  • kita tak perlu nk menyindir atau apa saje sb kita xpernah kenal..
  • kita bawa haluan masing2..sakit,susah semua sendiri..(selama ni bkn kita help each other pn..)
  • rasanya sesiapa yg tak terlibat dlm hal ni..xperlu nak sibuk hal org...wat hal sendiri..
  • xperlu nk ckp org lain tabur fitnah....cermin diri kita dulu...
  • tak guna pakai je sopan..tp hati macam muntah kucing..
  • masing2 wat hal sendiri...xperlu masuk campur hal org....org yg terlibat ok je..yg tak teribat pulak over..lawak gila...nak cari glemer kah????pergi tmpt lain..bukan di blog,fs mahupun FB....hehehe
  • being ourselves...
  • tgk dulu kite kaya tak sblm kata org lain xde duit..tgk2 kite je duk berlagak kt cni..balik kampung..umah........(anak dato' kah anda??org kaya selalunya biasa2 je..yg baru nk rs duit ni over..siap bleh ngate org lg....kesian...gune duit elok2 k..)
  • balik kpd tujuan asal kite di sini..utk mengejar cita2..bukan mencari musuh..
rsnye cukup la kot...kalu xphm jgk...aku tatau la...mmg kesian..

for myself..just be calm..Allah maha adil...jgn melatah bila dicuit...tu keje org tak cerdik..jgn meniru ms exam final nt...=)

#mastura#

::baca betul-betul::

salam..

venue::bilik TV arked..
time:: 2.54 pm

almost 24hours aku privatekan blog aku..and bila pikir balik..aku rs tidak perlu utk berbuat demikian..kerana apa??sebab....aku berhak tulis apa saje aku suke sb ini blog aku..and i had stated before..

ini blog aku..tmpt aku tulis apa aku rase..tulis apa aku nak tulis..tmpat aku nk luah..jangan suka suki nak terasa or nak tegur apa aku nak tulis...its mine and you have no right even besar kuman nk terasa hati...lagi la kalu mengutuk aku..kalu tak suke bc..boleh berlalu skrg..xrugi pun.....

so..kenapa masih ad org yg concern membaca blog aku and terasa hati??WTH...baca blog org and terasa hati..lalu ambil keputusan utk tidak mahu berkawan and bawa haluan masing2...hahaha..its so funny....seems like we are CHILDREN that quarelling to get the dolls..but they are so cute rather than us now..i thought..hehe..

and until now, i just wonder why shud they terasa hati of what i wrote..I DINT MENTION ANY NAME in this ENTRY...mgkin kerana aura perasan yg membuak2 yg menyebabkan dirinye bertindak agresif utk memutuskan hubungan kawan..tp xpe..ckit pn aku tak amik port sb tak rugi pun..selama ni bukan dorg kisah aku pun..and aku sdri pn xpenah kisah dorg....

yang pasti skrg..sedikit pn aku tak terkilan dgn apa yg telah berlaku..sb aku yakin pd janji DIA..kesedihan dan keserabutan ni bukan kekal..hidup pun bukan selama2nya..anggap ini sebabgai selingan hidup..die bukan sape2 bg kite..kite bukan sape2 bg die..skrg pikir belajar and hanya berkawan dgn org yg betul saje..


p/s::org selalu perasan org mengate and buat die..tp xpernah perasan die ad buat kt org ke apa..kesiannnn....

p/s2::smp cni saje..kisah aku and mereka...selepas ni....bukan lg kawan..tp bukan jgk musuh..anggap je xpernah kenal...=)


p/s::TQ kerana concern dgn saye pnye blog..jasa anda dihargai..gud luck utk exam jgk..together we reach the top even in the different paths...


#mastura#


Tuesday, October 13, 2009

::special utk yg terencat akal::

salam..

just a simple entry to say..

saye berhak buat apa saje di blog saye..and golongan yg terencat mental..sila pergi kalau tak suke..kamu mmg menyusahkan...

Monday, October 12, 2009

::open house bio::

salam..

akhirnye aku berpeluang jua nk update blog ini...hehe...semalam jamuan raya budak2 bio..kak ecah..and yg len2 balik je terus update apa yg patut..dan aku??ad sesuatu terjadi kepada aku..apakah??aku balik terus vomit sepenuh jiwa..keluar segala makanan yg aku makan ketika majlis mahupun sbebelum majlis..dan kepala aku mcm kene gelek dgn penggelek minyak tar...sakit nak mati...kenapakah??aku pn tatau apa puncanya..tp ak rs sb keadaan bilik jamuan yg xde aircond mahupun kipas..dan aku alah kepada flash kamera...hohohoh...teruk kan?sb tu aku tak suke amik gmbr..mst nk muntah..tp sejak berkawan dgn iena..azie..and yg len2..ak try membiasakan dri..tp akhirnye...jd cmni jgk...muntah akibat flash kamera...hehehe..

xnak merapu pnjg..nk update gmbr je...hheheh...here we go......


::introducing...miss mastura..hehe..=)::



::azilah and mastura::

::frens..iena..sue..azie..bella..ijat::

::classmates..coursemates...a.k.a friends of me..=)::

::hepy together..::

::biologist..=)::

::friends of me..=)::

::sgt suke baju mira mlm itu..chantek..=)::

::iena..azie..mili molliey..liza..bella..aa..=)::

::smile all..::

::geng2 karok..sempoi giler bdk2 ni..harus kene sound kt fello khar..hehhehe..bergegar dibuatnye..hehehe::

::heppy..+ muke letih..::

and sebelum aku end up this entry..nk tnjuk hadiah dr kak ecah untuk aku..sekotak cadburry..here is this..



::TQs utk pesanan di atas kotak itu...harap2 jd kenyataan utk dpt byk A..amin..TQ akak..=)::

rasanye ckup la utk hari ini..thinking map xsiap lg...k...baibai..

#mastura#



Saturday, October 10, 2009

::CiNTa vs SuKa::

salam..

aku tak berniat nk tulis blog pn arini..erk..tp td ms aku duk melilau kt internet..aku terjumpe benda ni..saje nk publish kt blog.mn tau readers aku blh dpt info...kalu ad yg bace..hehe..

tp apa pn bnd ni buat aku terfikir sejenak..kdg2 org yg syg kite..die xnk kite malu2 dpn die..tp bukan kite yg sengaja wat malu2..mmg xleh elak..aku pn tatau cmne..bknkite sengaja nk malu..tp perasaan tu dtg sendiri..nk tgk tepat ke mata..lg la tak mungkin..ak xpernah bejaye wat cmtu..eh..bukan aku..aku rasa ak xkn pernah bjaye wat cmtu..apa2 pn..meh tgk bnd alah ni...=)

Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan berdegup kencang.
Tapi di depan orang yang kita suka, hati kita akan gembira.

Di depan orang yang kita cinta, musim sentiasa berbunga-bunga.
Di depan orang yang kita suka, musim itu cuma berangin sahaja.

Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta, kita akan kaku.
Jikalau kita melihat mata orang yang kita suka, kita akan tersenyum.

Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk berkata-kata.
Di depan orang yang kita suka, lidah bebas berkata apa sahaja.

Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi malu.
Di depan orang yang kita suka, kita akan tunjukkan imej yang sebenar.

Kita tidak boleh merenung mata orang yang kita cinta.
Tapi kita selalu merenung mata orang yang kita suka.

Bila orang yang kita cinta menangis, kita akan turut menangis.
Bila orang yang kita suka menangis, kita akan membuat dia gembira.

Perasaan cinta bermula dari kata.
Perasaan suka bermula dari telinga.

Jadi, jikalau kita berhenti menyukai seseorang yang kita suka. Umpama kita membuang telinga kita. Tapi jika kita cuba menutup mata. Cinta berbuah menjadi airmata. Setiap orang akan mengalami ini dalam hidup mereka.

Cuma fikirkanlah bersama-sama siapa yang anda cinta.

sekarang...aku terfikir...cinta ke suka sebenarnye??tentunya jawapan dr sorg budak pmpuan mcm aku ni adalah....."ENTAH LA....TAK PASTI!!!!!!!!!!!!"

mastura....kamu kene bertapa dgn buku je kot..kamu tak reti lg hal ni..ye ke??atau kamu yg sengaje menafikan dgn tujuan tertentu...hurmm..nth...

p/s::sbnrnye mmg terase seminggu dua ni..org lain pun busy jgk........xpelah..

#mastura#


::kosong kerana apa?? ::

salam...

dah lama aku tak menconteng di sini..bkn kerana bosan tetapi masa tidak mengizinkan..kalu ikut perasaan..hari2 ada benda aku nk tulis..wlpn xde org baca..(mmg aku wat blog utk aku luah je..bkn utk cari pembaca yg setia...)..

seminggu dua ni mmg busy nak mati tahap gaban...gaban pun tak busy mcm aku..this sem is quite tough for me..projek mikrob tak siap lg..kimia tak hbs stdy lg utk test..courseware bio tak siap lg..nth la..kdg2 rs nk give up..tp ni ms depan aku...

soal hati dan perasaan?aku mengaku seminggu dua ni mmg aku abaikan semua perkara..aku sdri perasan yg diri aku rasa kosong..terabai dan mengabaikan...nth la..

td lepas smyg ak duk termenung sorg2 dlm bilik..(dh mmg aku duk single room)..aku pikir mane punca ak rs lost cmni sekali..and otak aku sgt serabut taktau serabut dgn bnd apa...then baru ak tersedar...dh dkt seminggu aku tinggal panduan hidup lengkap seorang mukmin...AL-Quran..tujuan aku tulis ni bkn nk kata akni baek ke apa..tp pecaye atau tak..cuba korg hidup seminggu tanpa baca even 1 page AL-Quran..mst rs lain kan??rs kosong...

dan 1 lg...

dh seminggu aku tak kol abah..ak baru perasan yg dlm 3 or 4 hari sekali ak mst dgr suara abah..wlpn hny bercakap bnd simple..kalu dgn arwah mama dulu..hari2 aku kol..wlpn bg sesetengah org pelik,sb tertanya2 nk ckp apa dgn mak..tp bg aku lain..sb aku xpernah ad bestfren kecuali mama aku sendiri..skrg..sume hanya kenangan..tp aku bersyukur sb ad abah lg...

::pic ni dh byk kali publish..tp xpe..ni je pic yg ak ad dgn abah..abah sm dgn aku..xsuke kamera..tp suke amik pic org..hehe..=)::


aku dh tatau nk tulis apa...yg ak tahu skrg..ak sgt rindu abah dan kenangan dulu2...mane mgkin semua itu dpt kembali.....

dh la mastura..stop now before the tears run down.....

#mastura#

Sunday, October 4, 2009

::sila bersopan bila bercakap dgn org tk dikenali::

salam..

diserang..apabila kite diserang..mst kite rs bengang..tp aku pulak rs heran..disamping bengang..heran yg banyak...aku pn tatau..kenapa??

kenapa perlu wujud manusia yg suke serang hendap??salah ke kalu kite telefon org kite tny "ini siapa??kat mane ni??"..perlu ke kite terus mencarut mcm org tak bertamadun yg hidup zaman paleolitik terdahulu??heran betul aku dgn sikap manusia zaman skrg..

td..ad sorg perempuan kol aku..then said..

"hello...ni asmidar kan??ko mmg gila kan asmidar..dah xde keje ke??masa ni pn ko xnak balik lg ke??"

aku yg blur2 ni jawab..

"maaf..awak slh nombor..sy bkn asmidar...kt cni xde nm asmidar..."

lalu perempuan yg "berhemah" itu meneruskan kata..

"taknak ngaku pulak dah..nape ko ni gatal sgt??suami org pun kau nak ke??dh xde jantan lain ke??ko tau tak suami aku tu hutang byk?perangai ko dan die sm2 mcm setan..korg hidup dlm dosa ke apa ni???tak sedar diri.."

aku yg blur2 ubi tahap gaban..mendiamkan diri..nak tergelak pun ad...naseb bek ak tak ckp..patut la husband awk cr lain..awk ni terlalu "lembut dan penyabar..."..tp didikan yg membentuk aku jd mcm ni..kene serang mcm halilintar pun..aku mmg akn diam..sb tu kot rmai org suke kenekan aku dan nk lihat aku mrh..sb org tau..ak mmg xreti mrh org...oh mastura....cian kamu...hoho..

k la..ngntuk...
baibai

#mastura#