Monday, December 6, 2010

::Bubbye::

salam..

tadaa...I'm again..yg ni really LAST entry...

just to write some words about my journey will be...starting from this nite..

from Tanjung Malim,Perak

heading to...Kajang, Selangor...

after an hour maybe....will heading to...Sungai Rambai,Melaka....

and by next early morning....the journey proceed to...Kota Bharu,Kelantan...

ppl,pray for my safe journey..saya sgt merindui seluruh kaum kerabat saya di sana...pray for me..

bubbye~~

#mastura#


::Housemates @ Friends::

salam..

entry khas sebelum bercuti panjang...=)

ni second last entry yg aku taip di bilik 3,umah bahtera arekd 6-2-A...entry ni aku nk isi dgn cerita mcm mane aku knal some of my friends here,UPSI..kenapa nama mereka je??sb xkan aku nk tulis semua..mati la....hehe...

Person 1

Zarina Shakri @ Iena

fizikalnya hanyalah seorang budak pmpuan yg kecik molek.tp die baby face..dan dia agak grg..tp dgn aku xde la garang sgt..dia sgt rajin dan tak heran bila dia dpt dean list je selalu..agk byk persamaan positif between me and her..contoh::bila study,kitorg akn write notes sekemas mgkin yg boleh supaya senang absorb dlm otak..hehe..dan kdg2 tulisan kitorg agk nk sama..[tp tim aku rajin je la mcm nk sama]..tulisan die lg kmas kot..die sempoi..selalu ada time aku happy..time aku sedih..time aku memerlukan...die housemate aku sejak sem 1..dlu aku igt die sombong..tp rupanya tak..die sgt baek...dan moment yg aku xkn lupa pasal budak kecik ni adalah...ms g fieldtrip SUNGKAI..bila mana sume org jd mgsa si pacat..die jadi ratu menjerit..tp yg herannya..satu pacat pun tak gigit kat die...hebat kuasa jeritannya...hehehe..ap2 iena..wlpn kite tk prktikal bersama,kit selalu keep in touch k..syg kamu~~

Person 2

Wan Nur Ain @ Ain Wawi

Ain..dia ni bkn la aku knal kat UPSI..actually ni kawan sepermainan sejak dari form 1 lg..sm2 kt mrsm duk wat jahat..pontng assmbly klas sgala...tp cni kitorg major laen2...die kimia..aku bio..tp kitorg kerap gk la jumpe sb UPSI ni pn sekangkang rimau pun tk sampai luasnya....ain,nt nxt sem aku try driv smpai slim river sorg2...tgu aku tau..hahaa~~o~

Person 3

Nor Azilah @ Azie

Azie ni housmate aku sejak sem 5 kot..dlu die umah lain..dlu dalam kelas aku jarang kot tegur2 azi..sb die pn nmpk cm pndiam je..so,ak pn malas la nk tgur..hehe..tp aku kenal la die sb masa sem 1 die selalu g umah aku kt KUO,die kawan dgn housemates aku masa tu..then ms sm 4 kot..amik kimia 1,kene ada lab partner...aku kan lone ranger ckit..so blur2 la aku bila lec suh cr lab partner..dan ditakdirkan aku pn partner la dgn azi..die selalu dtg bilik aku wat lab repot..aku nk g umah die,die xnak..rajin die dtg..aku pn sk la..haha..then after that,die decide nk join umah aku skrg..aku on je..so,die pn masuk la...

tentang study kimia dgn die..part yg aku xleh lupa..bl sesi amali di lab..aku sgt takot dgn experiment kimia..aku takot MELETOP..hehe..die lak ak xpasti berani ke tak..mcm lbh kurang j gerunnya..hehe..tp ms nk final kitorg bgai nk rak study..kenapa??sb minat kot..and Alhamdulillah..dapat A kimia 1..kimia 2??jgn tny....syuhh~~~ap2 pn azi,we still stay together next sem..g prkatikum sm2..inshaAllah everything will go easy for us..amin...

Person 3

Mahfuzah Md Nazimuddin @ Pujah

bliau kawan kepada azi..tp aku knal pujah melalui sorg lg kawan bernama Fadhilah Jaafar..a.k.a Fadh..tentang pujah yg aku xleh lupa..bila die tolong g belikan tiket skaligus htr aku ke stesen bas masa arwah mama mninggal 1 Oktober 2007...masa tu aku sem 1..terima kasih pujah..jasamu akn aku kenang smp bila2..kalo tk,xtau la mane nk dpt tiket segala bagai..si pujah ni pn jd housemate aku gk..die masuk dgn azi..die selalu lesap every weekend..tp no wonderlah..sb kl ak tmpt die pn,i'll do the same thing..hehe...ye la,dh ad own transport..home dstance blh dikatakan dkt + dpt jmp org2 tersyg,watpe nk bertapa di bumi TM lg time xde keje..betol tak??hehe~~

Person 4

Noor Asmalina @ Asz

she is one of my housemate..masuk sm dgn azi n pujah..die baek..aku xtau sgt pasal die sb ye lah..aku kan hidup main aci redah je..yg aku pasti..asz suka makan kek coklat...pndai pkai tdung cecantik..and die sorg yg trendy..[ni aku ikhlas tau ckp..dr hati yg suci..hehe]..aku penah se-grup dgn asz masa sm dua..yg aku ingat la..die g masuk bilik aku utk amik lab repot yg aku tertinggal...[masa tu aku dh kt kampus..]..hehe..aku kan penyayuk orgnye...aku xleh describe byk sgt asz..sb aku xtau sgt..tp yg penting die org melaka...motif aku btau die org melaka??hehe..aku membajetkan diri yg aku akn jd org melaka bermula esok sbg lgkah pertama..eh..ap ak tulis ni..ok..itu saje..hehe~~

Person 5

Fadhilah Ramli @ Fadh

fadh..sejak bila agk rapat???sejak ROS...and aku rs selesa bercerita dgnnya..senang je nk describe pasal fadh..die seorang yg talkactive tp slalu come out dgn nasihat2 yg menenangkan hati aku..syg fadh....

kalau nk ikutkan...setiap sorg aku nk tulis..tp jenuh la i nak menaip ye..rasanye..enough for this..kawan2 yg laen..sy hargai persahabatan kita..harap akn sntiasa dlm redha dan rahmatNya...semoga setiap langkah kita diberkatiNya..setiap yg bertemu pasti berpisah..sama juga dengan situasi kita..segala memori suka dan duka..kekal terpahat indah di dalam jiwa..walau di mana kita berada..harap kita xpernah lupa ap yg pernah dilalui bersama...

saying goodbye is a hardest thing to do..and I am really hate farewell..tp itu adat..akhir kata,gudluck to everyone..inshaAllah jumpa masa konvo....really hope..nt nk amik gmbr baling2 topi..hehe..will miss all of you...

#mastura#




::Lagu Klasik::

salam..

orait..td ngantuk yg tahap nak mati..skrg xleh tdo lak..susah betol..so,bgn dgr lagu smbil berfikir utk melalui hari2 mendatang..hehe~~

tb2 teringat lagu ni..femes masa aku form 1 dlu..zmn2 akhir sekolah rendah la kot..ni seangkatan dgn Westlife, BSB sume la..iaitu N'Sync...ni lagu dorg yg paling aku suka..ak rs kalo majlis kawin aku jd wat kt hall ke..hotel mane2 ke..[ciwahhh....byk ke duit ada??haha]..ok la..kat umah je..aku rs cm aku nk pasang lagu ni..eh,boleh ke aku psg lagu meriah bagai masa kawin,padahal sebelum ni lom penah dlm fmly aku wat majlis kawen ad lagu2...fmly aku biase2 je...so,jgn berangan nk ada lagu bagai..kui2.....[yang gedik nak mati buka citer memalam nape???ad jgk yg kene lempang jarak jauh esok pagi ni..tk pun jarak dekat malamnye nt..wakaka~~]

ok..tajuk lagu ni...

THIS I PROMISE YOU

mst semua org tau kan??bg aku la...aku suke sgt lagu ni..suatu ketika dahulu..dan arini baru aku kembali sukakan lagu ini..kenapa???entah..dh mmg aku suke...so,dgn sukacitanya mahu meng-abadikan lirik lagu ini di blog aku....terimalah....This I Promise You....hehe~~

When the visions around you,
Bring tears to your eyes
And all that surround you,
Are secrets and lies
I'll be your strength,
I'll give you hope,
Keeping your faith when it's gone
The one you should call,
Was standing here all along..

And I will take
You in my arms
And hold you right where you belong
Till the day my life is through
This I promise you
This I promise you

I've loved you forever,
In lifetimes before
And I promise you never...
Will you hurt anymore
I give you my word
I give you my heart (give you my heart)
This is a battle we've won
And with this vow,
Forever has now begun...

Just close your eyes (close your eyes)
Each loving day (each loving day)
I know this feeling won't go away (no..)
Till the day my life is through
This I promise you..
This I promise you..

Over and over I fall (over and over I fall)
When I hear you call
Without you in my life baby
I just wouldn't be living at all...

And I will take (I will take you in my arms)
You in my arms
And hold you right where you belong (right where you belong)
Till the day my life is through
This I promise you baby

Just close your eyes
Each loving day (each loving day)
I know this feeling won't go away (no..)
Every word I say is true
This I promise you

Every word I say is true
This I promise you
Ooh, I promise you...

orait...sekian,terima kasih~~


#mastura#

Sunday, December 5, 2010

::Mimpi dan Kerisauan::

salam..

situasi::dilema..[cet..bajet je]..ok..actually takot..+ risau~

kenapa??

pernah tak sesiapa anda di luar sana mengalami mimpi pelik..seperti ad org tinggalkan pesanan ke apa ke..tp org ckp jgn pecaya sgt pada mimpi..ok,aku xnak percaya.tp the ajaib is..aku tulis pesanan tu..ni first time aku tersedar dr tdur and terus tulis pesanan dlm mimpi sb takut lupa..apa pesanan tu??ada la..pesanan yg membuat aku ckit tersentap..orait..ckit boleh la nk tulis kt cni..antara pesanan tu adalah..

"walau sekalipun terbang tinggi,jgn lupa rumput dibumi..jgn lupa utk mghormati..."

hormat sape??ada dlm pesanan tu..nt kite citer lain..

itu mimpi mula2..then mimpi kedua pd hari yg laen..sejak dua menjak ni sgt kerap mimpi yg wat aku jd pelik n risau..mimpi kedua..x igt sgt cmne..tp suasana tu mcm kt 1 majlis keraian..xtau kawen ke,party apa ke..tp aku nanges..dlm mmpi tu aku nanges..dan bila tersedar..tgk2 mmg basah pipi..mmg btul2 nanges..pelik..xtau nape..

mimpi ketiga..dlm 1 majlis jgk..pn xtau keraian apa..tp yg ni cm pasti ckit mcm kenduri kawen,sb seingat aku..aku nk tau sape yg kawen,tp bila nk g tgk sape bersanding..[dlm mmpi tu la]..terus aku tersedar..so,xsempat tgk siapa sanding..pelik,aku xpernah ckit pn pikir hal2 cmni time nk tdo..aku nk tdo je,terus tdo..xpk apa dah...

hurm..kenapa la mmpi yg nth apa2 je 2,3 arini..kalo mmpi yg best2..dpt jumpe naga ke..dpt g oversea ke..kan bagos..dh la seminggu lepas mata aku lak bg ptunjuk yg wat ak xsedap hati..mata kiri berkedip2..org kata nak nanges or nk tgk org jauh..lg wat aku risau..tp aku xnk la percaya..kang nt syirik lak..tp tetap risau..

kenapa risau sgt dgn sume mimpi dan mata bekedip tu??

sb..lusa wonderwall akan htr aku..[ok..htr kete actually] ke kelantan.so,mst nk kene jumpe family aku kan..aku jd risau..haiyoh..sgt risau..tkut abah mrh aku kawan dgn lelaki..[tp xkan aku nk "kawan" dgn pmpuan..hehe]..tkde la..abah kan mcm tegas gk..aku takot sgt ap2 jd..kakak2 aku mmg orait je..itu dorg..tp abah??aii..aiii..aiii...

kerisauan ni akan terjawab malam lusa la agaknya kot..aku harap sgt segalanya dipermudahkan..harap sgt2....nape la stage ni paling susah dlm hidup..bagi aku la..sb aku ni "penggerun" dgn abah kot..abah tk garang..tp mcm biasa la..seorang ayah mst nak yg terbaek buat anak mereka..dan aku harap wonderwall akan jd yg terbaik di mata abah dan family members yg laen..amin...

p/s::wonderwall,sy tau awak boleh wat yg terbaek..just be yourself..inshaAllah everything will be ok..amin~~

#mastura#

Friday, December 3, 2010

::Akhirnya..Tamat::

salam..

tepat jam 10.30 pagi td,secara rasminya saya bukan lagi seorang STUDENT yg perlu menduduki exam dan menulis jawapan di exam sheet.dan noktah terakhir td merupakan noktah yg terakhir pada exam sheet daripada saya, seorang pelajar Bachelor Science of Education in Biology di UPSI.
[ayat apakah yg mcm nak wat repot rasmi ni.]

perasaan??

ye,gembira itu sudah tentu.dah lama saya nantikan saat ni..tapi...sedih pun ada..
1 Julai 2007..mula2 jejak kaki kt bumi Tg Malim..sy mmg tak suka..dan masuk pn ala2 kerana ter-paksa..dgr lagu Guru Malaysia boleh nk termuntah..sb masa tu selalu pk.."lagu nth apa2 nth"..hehe..tp skrg semua dh berubah..dgr lagu tu,smgt nk mendidik tu ada la...at least terisi jugak la hati ni..basah jugak la dgn segala leteran n nasihat pensyarah..

6 Disember 2010...mungkin akan jadi last day pergi kampus..dengan kawan2 sekelas..utk dgr tklimat praktikum.selama kurang lebih 3 tahun setengah,mmg byk ajar apa itu kehidupan.susah senang,pahit manis,suka duka..sume la...tp sume tu akan tetap remain sbg memori yg ter-indah dan akan dikenang smp bila2....

dan skrg........serba salah...
nak ke taknak...nak ke taknak..
apa dia???
-sambung study-amik master-direct-xpyh keje dlu-

nak???xnak???xtau le...
hati mcm teringin..tp diri mcm kata tak mampu lg...
Ya Latiff,tunjuk kan aku mane yg terbaik...amin...

apa2 pun..sekarang..pikir PRAKTIKUM dlu..
harap2 pihak sekolah ok...pengetua ok...pelajar2 pn ok..dan semua dipermudahkan...
excited...sungguh,tak tipu..hehe~~

p/s::tp..excited lg 7hb nnt..berdebar??mesti lah ye..sb ini first time..harap2 sume positive response and segalanya dipermudahkan..amin..amin..amin....

#mastura#


::Mahu Jadi Berani::

salam..

ai..hehe..excited nk menaip..

orait..

location::station minyak yg dkt dgn umah sewa...

time::dh lewat sgt dh...

kenapa saya di sini??sebab sy xnk balik umah lg.kenapa??nk jd kutu rayau??tak..tak...

saya baru abes wat second time revision for TSE a.k.a Environmental Science..rajin???tak jgk..tp kene wat sb esok exam..dgn siapa??sy memaksa encik "dinding bersandar" teman sy..syukur, die willing to temankan and ckup sbr melayan songeh sy yg kdg2 xmsuk akal ni..

td dr umah kak bi...g putrajaya jap sb ikut beliau setlekan urusan..tp xsetle gk sb ad urusan laen..bz betol la...and skrg kt bumi terchenta..Tanjung Malim Permai..hehe..tp xnaek umah..[repeat statement kt atas]..sb bajet kt cni blh digest la sgala nota td..

hurm..bosan gk dh abes bc ni..[kerek gila..pdhl igtnye ckit je..haha]..tb2 terpikir pasal td..tntg isu LECEH..hurmm..mmg sy leceh..penakut...kenapa??

sb sy xreti nk mrh org..plg hebat pn nanges je bl ter-sangat mrh..tp itu bkn isu skrg..skrg isu MEMANDU atau omputih ckp DRIVING..knp la sy ad mslh bl drive..mslh utama..sy TAKUT..ye,sy tkut bila tb2 ad lori..ambulans..bas..haiyoh..sy dh try drive aritu,tp sakit sgt jntung sb berdebar..mgkin sy try kt jalan kL..sy rs sy ni mampu drive kt kg sy je nt..sb xbz mane..so ketakutan tu kurang ckit..hehe..

mslh kdua..sy tk igt jalan...smpaikan dr kajang nk g serdang pn sy xigt...dr kajang nk balik TM pn sy tk igt..so,sb tu sy tk bwk kete kecil berwarna merah,abahku beli utk ke sekolah..eh..hehhee...sy mmg tk igt jalan..tk igt..huk3...kenapa la jd cmni..

tp sy nekad...

cuti sebulan ni sy akn membiasakan dri drive...supaya sy tk menyusahkan org2 tersyg utk bwk or htr sy ke mana2...ada kete sdri,tp nk bwk diri suh org lain bwkkan...apakah prgai itu..ok,sy nekad...sy nekad nk jd berani...

Ya Allah..tanamkanlah sifat berani dlm diriku ini..amin~~

ok la..stop...nk balik dah..esok nk bgn awal...hehe..

p/s::xpenah lg leh wat sempoi cmni mlm nk exam..haiyoh..mmg putus fiussssss....

#mastura#


Monday, November 29, 2010

::Kerinduan::

salam..

tiba2 merindui mereka ini:

1- Azrul Azran
2-Fakhrul Radzif
3-Farrahani
4-Hakimi
5-Danish
6-Fiffy Ardiela
7-Fiffy Amiera
8-Adib Iman
9-Aqil Iman
10-Adlina Iman

sepuluh orang........anak buah saya ada sepuluh org....10..10..10...maknanye..saya dh tua la??haiyoh...cik ya rindu kamu semua...sangat2....

#mastura#


Wednesday, November 24, 2010

::Awaken::

Awaken- Maher Zain-

We were given so many prizes
We changed the desert into oasis
We built buildings of different lengths and sizes
And we felt so very satisfied
We bought and bought
We couldn't stop buying
We gave charity to the poor 'cause
We couldn't stand their crying
We thought we paid our dues
But in fact
To ourselves we're just lying

Oh...I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We were told what to buy and we'd bought
We went to London, Paris and Costa Del Sol
We made show we were seen in the most exlusive shops
Yes we felt so very satisfied

We felt our money gave us infinite power

We forgot to teach our children about history and honor
We didn't have any time to lose
When we were.. (were)
So busy feeling so satisfied

I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

We became the visuals without a soul
despite the heat
Our homes felt so empty and cold
To fill the emptiness
We bought and bought
Maybe all the fancy cars
And bling will make us feel satisfied

My dear brother and sister
It's time to change inside
Open your eyes
Don't throw away what's right aside
Before the day comes
When there's nowhere to run and hide
Now ask yourself 'cause Allah's watching you

Is He satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?

Oh..I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

suka lagu ini..hurm..dh lama tak update..malas..+ xde masa..[konon]..tak sbr tgu 7th Dec..ya Allah..jgn la ada aral melintang..berkatilah event itu nt..amin..

#mastura#


Thursday, November 4, 2010

::Warkah Untuk Tidak Bernama::

salam..

isu mlm ni...[gaya mcm xde keje je buka isu kt cni..]..isu mlm ni..isu anonymous..

pelik bin ajaib..
blog ini ada org baca..
saya ingat takde org nak baca..
ye la....bukan ada apa pun...
blog ni sekadar untuk sesuka hati..menulis apa yg rs nak ditulis je..
tapi........
masih ada jua yg baca..
malah sakit hati....huhu~~

anonymous...
tq sebab sudi komen my entries..
tp rs pelik je....sb selama ni xde lak org komen..
tb2 semenjak dua menjak ni rajin anonymous komen..
anonymous dh xde keje eh...
kalau anonymous ni student final year..mst dh free kan..
sb tu rajin komen..
tp..kalau anonymous ni sorg yg bekerja..rajin pulak anonymous bc2 blog org...
bagus!!!

anonymous..
ni nak pesan ni...
bukan apa....kan kita ni sm2 hamba...
kenapa la anonymous nak sgt sakit hati dgn entry saya...
and concern dgn hal2 saya..
ye la..saya tulis...di publish..
tp..kalau menyakitkan hati anonymous...
anonymous jgn la baca....
then jgn la suruh org stop writing...
anonymous ni ada kuasa besar ye...smpai mampu suh org stop writing kt her own blog...

mcm ni la...
kalau tak suka blog saya..especially entry saya..
anonymous tak payah bukak...
then kalo ter-follow...remove...
tau kan nak wta cmne??
anonymous kan bijak pandai...
so..mst dh xde rs sakit hati lagi lepas ni...

hidup ni..tak kekal selamanya...
jgn la anonymous nak sakit hati dgn org sesuka hati..
takde punca..takde sebab...
sy tak marah even kecil hati dgn komen anonymous..
sebab sume org berhak tulis apa sahaja...
so terpulang...
kerana apa....
kadang2....melalui penulisan melambangkan keperibadian..
kalau komen org untuk rs sakit hati je..
mgkin kita ni jenis yg selalu tak puas hati dgn org...

xpe2...anonymous bawa bertenang ye..
ingat saya pesan..
kalau tak suka..jgn baca...jgn tgk pun...
nt anonymous sakit jiwa lak...td sakit hati....

apa2 pun...tq so much sb sudi bc entry yg entah apa2...
saya tulis untuk sesaja...
sb blog kan ad byk jenis...
ada yg mcm diary...info center..buku cerita...tempat luah perasaan..mcm2 la..
so..guna la ia cmne yg kita nak..
as long as...kita tak kacau org lain...
sy rs anonymous ni pandai orgnya...memang pandai..
so brtindak la mcm org yg betul2 pndai ye...

hurm..panjang pulak entry kali ni..
nt sakit lak hati yg ter-baca nt..
btw,nice to know you anonymous...
kritikan anda membina...
hebat!!!

#mastura#

Monday, November 1, 2010

::ke-confuse-an::

salam..

being in between situation is a hard thing to control.just imagine the old old memory tb2 come again into your life.suddenly...and you have no time to think about it...and you dont know how to handle and what to do..

ok..change the language..nt kang slh org ketawa..wlpn org yg ketawa lom tentu hebat englishnya..[sarcastic sungguh...hehhehe]..

kdg2 kita tak expect benda nk jadi kt kita.sedang kita elok2 hidup dgn tenang,tb2 gunung merapi meletus..eh,bkn..tb2 badai melanda..sdg kite elok2 je hidup dgn hrpn xkn ada lg mslh timbul..tb2..dtg la mslh bergolek2...

sebenarnya bkn la mslh.sb jwpn tu ada pada hati kita.cuma kita manusia biasa..kita takut hati kita berubah.tp bukan ke tu maknanye kita tak tetap pd yg satu?

tp..setelah fikir memasak, sy rs sy dh made up my mind. tak gune gidup dlm ke-confuse-an. just stick to one and plan for the happy future together. lagipun bknnya cantik pn kan smpai kene wat2 pilihan ni..kui3...

for the old memory..sorry to say..I CAN'T..once the decision made, there is no turning back. once I decide, I need to go through..susah senang saya nt..xpe..DIA yg esa ada..inshaAllah Dia tolong..don't worry much about me..because I know what I do....inshaAllah..

sekarang,doakan saya hepy..that's all..tq for coming again into my life..but I'm sorry..I can't..


till then.bye now..

p/s::hanya dia yg ada..w.o.n.d.e.r.w.a.l.l..

#mastura#


Friday, October 29, 2010

::Kenangan Terindah::

salam..


"dulu beluncas..kini menjadi rama2 yg cantik.."..Dr Mai Shihah..

1Julai2007..
daftar d UPSI..perasaan??jujur...saya tak suka..tp redha and terima hakikat..teaching profession is the best for me..dgr lagu Guru Malaysia + Ibu Kandung Suluh Budiman..serius takleh terima lagu tu..skrg..dgr je mst naik smgt..hehe..that's me..

28thOctober2010..
Pre Grad Dinner..
perasaan..happy..sedih..sebak..bercampur aduk..
3 1/2 tahun bersama..56org endangered species..
susah senang..pahit manis..bertarik rambut..ketawa menangis..sume bersama..
and by next Feb..inshaAllah..everyone lead on our own track..
mgkin xkn jumpe lg..mgkin susah nk bkumpul sekali mcm selalu..
semusim bersama..seabad terasa..segala memori terukir indah d hati..
to be with all these Biologist..is the most beautiful moment in life..
it is something left to ponder..because we can't experience it anymore..
will be miss everyone of you...

ni ada ckit2 gmbr ms pre grad dinner..I dnt bring my camera..so this is from others..nt la collect all the pics..


with bella..kwn sepermainan sejak dr kecik..


A'a..at first I thought she's from kelantan..hihi..
[she's from pahang..dekat la tu..=)]


with Dr Syakirah..the most soft spoken lecturer I've had..sgt baek~~


with Liza..budak ini sgt baek n lemah lembut..


some of the endangered species..kenangan terindah...


girls in purple on that night..will miss you all...


semusim bersama seabad terasa..


lastly..the one that really hate when people called her "cikgu"..but now she already fall in love with the teaching profession..and hopefully she can be a great science teacher on one fine day..inshaAllah..=))

till then..bye now...

#mastura#


Tuesday, October 26, 2010

::thewordssay::








There is a reason why a lot of people don’t believe in positive thinking and that kind of thing. It is simply that they do not want to face the fact that their lives are totally in their own hands and they are afraid of the immense potential and results if they do so.


#mastura#

Monday, October 25, 2010

::notesfromheart::

salam..

there's a blessing in disguise.be patient..be strong..about 3days to go..and you'll end what so-called student's life that need you to go to class..bring your note book..heard for lecture...take notes..doing assignments..mini projects and everything.maybe one day I'm gonna miss this moment..maybe..everything happened surround me make me matured and realize..thats the true life is..full with colors..full with pathways that need you to decide and choose every single things wisely..

by the early Jan maybe..I'll be in Hulu selangor with azie..hopefully everything going smooth for us there. but for these up coming 3 days..all us need to struggle for the thesis presentation..[the biologist] because we have no second reader..but the judges/panel on that day is actually our second reader..I hope everything going smooth..guide me and always lead me ya Allah..amin..

3 days to be with friends..3 days to create so many nice moments..I hope I leave TM with a great nice memory even actually deep from my heart..I don't really like to be here..so that, I've made a decision..[after discussing with my life-partner-to-be..yes,it sounds gedik..haha..but inshaAllah..next next year.....(statement yg aci redah je..amin..hehe)..I'm not going to further study for master directly after I have my bachelor..]..

hurm..what else to write on...I think this is enough for this time..bubbye~~

#mastura#


Sunday, October 24, 2010

::happy birthday mama..Al-fatihah::

salam..

MAMA...saya rindu MAMA..happy birthday mama..kalau dulu kad,bunga,kek,kain tudung hadiah untuk mama..tp ini kali ke 3 hanya Al-Fatihah menjadi hadiah mama..tp saya tau..ini lebih bermakna dari segala2nya...

mama..
kakak harap mama tenang di sana..
mama..
kakak harap mama selesa di sana..
mama..
nt kakak pn akan ke sana cuma tak tau bila..
mama..
mama tgu kakak di sana..nt kita jumpa..
sb dlu mama ckp kalo kita buat baek kita boleh jumpa org2 yg dh pergi mengadap Ilahi..
tp kita kene buat baik kt semua org..
mama...
saya rindu sgt kt mama..
td dah kol abah..
abah pn igt arini besday mama..abah ckp kl mama ada dgn kitorg lg..mama dh 60
abah lak 62..
mama..abah dah sihat dr luka accident..
abah pesan td suruh kirim hadiah kt mama..
kakak dh htr td..harap2 DIA smpaikan pada mama..
mama..kucing ksygn mama ada lg...
mama igt tak mimiey??mimiey dh tua skrg..
ms mula2 mama tgl kitorg dlu..mimiey merajuk
die xnk mkn...dh try bwk g umah ning...tp die sakit..
mst mimiey rindu kt mama..

mama..
ma banun skrg dh baik..
dlu kakak xsuke die..tp skrg dh laen..
sblm puasa aritu kakak dh mtk maaf..
ms puasa aritu kakak duk rumah abah jap..
ms raya pun abah balik umah..
tp dia xsehebat mama...
tp org igt pesan mama...
walau sape pun jd pgnti mama...
hormat dia...sb dia yg jaga abah...
abah org yg paling mama syg...

mama...
i love you.....

#mastura#


Friday, October 22, 2010

::pesan dia pada saya::

salam..

hurmm..3,4 hari yg pelik..kenapa??sb hati rs xsdap??kenapa??sb..sy mmg boleh detect if somthing not good will happen..yes..thats a gift from Allah to me..Alhamdulillah bcs eveytime I predict it, it is so true..it might be kebetulan or what i dont know..hny Dia yg maha tahu..

unstable hormone for now??i'm not sure..get so easy to cry??yes..why..bcs that is me.i can't scold people..never..jauh sekali scream loud to them.sy baik??tak jgk.sy manusia biasa..tp past few days..until today..and i hope tomorrow is different..my emotion is out of controlled.i don't know why..and all these things make me really miss my queen of my heart.MAMA..

pesan dia pada saya..saya igt..

pesan dia pada saya..

kalau lapar..mkn,jgn tahan..nt xleh study..

kalau org mtk tolong,kene tolong..nt Tuhan syg..

kalau ad rs benci pd org..buang..jgn simpan..

kalau ad terasa hati..jgn layan perasaan hati..tahan..

kalau ad mslh try jgn meluah kt org..mgkin org ad mslh lg besar..

kalau sakit..try ubati sdri..sb mgkin org xleh nk tlg..

kalau nk bkwn..cr yg elok2..nt tkut kite tpgaruh..

kalau kite buat slh..mengaku n mtk maaf..itu yg terbaik..

kalau org dh tk suka kita..jgn menangis..sb Allah masih syg kita..

kalau org tk xsudi dkt dgn kita..jgn menangis..kita pergi dekatkan diri dgn Dia..

kalau org ad buat kita kecil hati..jgn menangis..tarbiyah balik diri kita..mgkin Dia nk uji sb syg..

kalau rs sunyi sorg2..mengadu pd Dia..Dia sentiasa ada..

kalau rs stress sgt..jgn menangis..tp..amik wuduk..wlpn bkn utk solat..tp at least nt rs sejuk n tenang tu ada...

itu sume pesan dia yg masih tersemat dan akan tersemat smpai bila2 d hati saya...dia yg sy sgt rindu...sgt syg....

dia...mama saya...

mama,saya rindu mama.....




Thursday, October 21, 2010

::thepromise::




janji Allah itu pasti..kalau kita sabar dan tolong orang..nt mst DIA pn tolong kita..janji DIA tk pernah mungkir..bukan mcm janji manusia..jangan sedih sb DIA mmg akan ada bila2 masa saje..

Tuesday, October 19, 2010

::memory will be?::

salam..

hari ni saya dh lepaskan ia..saya harap ia berada di pangkuan yg sepatutnya dengan bahagia..27th and 28th nanti saya mengadap dia lg..[meaning that 3,4 days before I need to face "you" again]..you are my love one..miss Thesis..hehe..but its ok..there's about 11 days to go.maybe I'm gonna miss all these things..

::mengadap laptop sampai muntah sb pening tgk so many words to be edit..
::menangis cari Lit review sb mcm xjumpe..[pdhl byk je kot..haha]
::makan panadol xsmpai setengah jam senggang masa sb sakit sgt kepala..[xpenah cite kt wonderwall sb takut die marah]
::mendera wonderwall menaip thesis..[tu pun liat sgt nk buat..hehe..tp tq ye encik]
::tido pegang laptop..pgg mouse..[yg ni ramai student wat ni..hehe]
::menyumpah seranah dkt internet terutama google sb xjumpe cari ap yg sy nak..gilerr..
::seminggu xsapu bilik sb rasanye masa tu better wat bnd lain..[tp bilik xde la ber_SAMPAH..cuma ber_SELERAK ckit je..haha]
::emosi tak memasal..cepat terasa...nk nanges tiba2..haha

ye...sume itu nt akan jd kenangan yg terindah sbg student..[ye ke..entah ak pn xpasti nt aku akn kenang tk sume bnd2 pelik tu..sakit sgt....dulu..igt senang jd final year..blh berhepi-hepian..tp....eh..aku hepi gk tp..eh..apa ni..apa ni..]..

ok..stop now..dah terpesong dr tujuan asal...anyway..hari ini lega ckit sb dh htr "dia" ke pangkuannya..kikikikikiki~~~

Sunday, October 17, 2010

::just be patient::



::abaikan yang tidak penting.jgn pernah makan hati.13 hari je lg tgl..lepas ni semua bawak hal masing2..ye,saya sgt tak sabar..tp sbr la untuk 2minggu ni..bertahan la..pikir untuk diri sendiri je..sometime jadi selfish takpe kot..sb org lain pn xpernah pk hati kite.so..why do we care???no point kan...lead our own way..xpe..its ok..::

p/s::it almost done..yeay~~thank you Allah~~

::CINTA::

salam..

saya dah jatuh hati..kepada kerepek bawang melaka..nape melaka???sb first time sy mkn kerepek bwg best..kerepek itu dr melaka..ye..dr melaka..bkn sb sy syg org melaka maka sy suke kepek bwg melaka..tp sb kepek itu sungguh sedap...sgt sedap..

dan malam ini..sy gumbira sb org yg sy syg dtg htr kerepek melaka.sy gumbira sb dpt kerepek ke sb dpt jumpe org itu???hehehhe..itu biar sy dgn tuhan je tau..ye..sy syg die lebih dr syg sy terhadap kerepek bawang...

apa saya merapu d cni..sy juga tak tau..bye...




ini bukan kepek bawang melaka..ni sy amek kt tenet..sy mls nk amek gmbr kepek bwg melaka..xde ms..lgpun sy tgh syok mkn..mn ad ms nk snap gmbr kerepek bwg ni..hehe..apa2 pn..sy sgt suke kepek bwg..yeay~~


#mastura#




Friday, October 15, 2010

::sorry for that::

salam..



"bukan hari2 kita gembira.ada masa kita sedih juga.ada masa hati kita sensitif sgt.please..do understand me too..mmg diakui saya PANAS BARAN and tak berapa boleh nak terima bila people keep asking me to do a thing that I wont.saya mintak maaf...ada masa mmg my emotion couldn't be control..sy melenting..sy terlepas segala2nya..tp I hope you know...marah saya bersebab...bukan sengaja..saya mtk maaf........"


#mastura#

Wednesday, October 13, 2010

::diamissilent::

salam..

sesungguhnya saya xde masa nak memikirkan benda2 yang tak berkaitan dgn diri saya..bukan saya tak ambil kesah..tp saya penat sbnrnya..and buat tak tau itu lebih baek daripada mengomel itu ini..nobody perfect in this world....ada masa saya malas nk bsuara sb saya tau itu keje sia2...diam itu pengubat hati...diam lebih baek...~~~


p/s::sy nk g ke tak ni??nt ad org tlg semak n taip yg mane xsetle lg...hehe..

#mastura#


Monday, October 11, 2010

::tragedi 101010::

salam...

sekadar mengucap takziah kepada semua yg terlibat dlm kemalangan ngeri di KM 223-Lebuhraya Utara Selatan berhampiran Pedas semalam..kenapa saya concern tntg hal ini??sb sy pernah mempunyai ahli keluarga yg meninggal akibat kmlgn jalan raya..dan sy baru sahaja ber-pengalaman ayah saya sdri accident dan luka teruk di kepala..walauapapun Al-Fatihah untuk 2org abg2 saya yg telah pergi dan Alhamdulillah krn Allah selamatkan ayah sy..

bkn mahu tulis pepanjang..saje nk share gmbr2 ms kmlgn..credit to fb utk sume gmbr2 ni...smoga nyawa kita tidak diambil dgn cara se-ngeri ini...nauzubillah...


~~Al-Fatihah~~


macam tinggal rangka saje..sungguh hiba~~


hancur..sungguh ngeri!!!


tangan mangsa..hrp2 kita dijauhi..


mayat bergelimpangan..ajal maut di tangan Dia..kunfayakun kataNya..maka jadilah ia..kita hamba terima seadanya..tp ap pun keep praying moga dijauhkan dr dicabut nyawa se-ngeri ini..kerana mati itu PASTI!!..al-Fatihah~~

p/s::ketika ini..bersyukur krn wonderwall sy bertolak lewat dr umahnya ms hari kejadian..bkn apa..at least die tk perlu bersesak krn accident ni..mgkin jg Allah mahu elakkan die dr terlibat sm dlm tragedi ini..syukur..

#mastura#


Wednesday, October 6, 2010

::what I want to::

salam..

just drop by to say..

"I want to end this coming about 3 weeks with wonderful and nice memory only.."


#mastura#

Tuesday, October 5, 2010

::3weekstogo::

salam..

orait,dh lama tak update..dah lama tak singgah..even tgk pun tak..

why??sebab saya super senior..haha..[mst sape2 yg rs die junior kt bumi tg malim ni pndg aku jelek bl bc statement ni..hehe]..super senior means golongan yg tak pernah ckup ms tido..tk pernah ckup ms melepak..tk pernah ckup ms utk diri sdri..segala masa setiap saat hidup die adlh utk projek thesis,mini projek,assigments,test, exam dan every single thing that so-called academic.

zaman mana plg best??confirm bkn zmn jd final year students..zmn plg best adlh sem awal2..ms kecik2 dlu..rs nk balik kg..balik je xpyh pk 3 4 kali..lgpun ms tu tiket murah lg..rm35.50 je..skrg dh rm46..xde duit,xleh balik..

next week htr thesis..tp aku analyze data tunggang terbalik lg..gune SPSS reti..tp data pulak yg giler smcm..smpai ak rs cm nk tumbuh tanduk pikir cmne leh jd cmtu..then present thesis..exhibition..wat poster..present jgk mini projek..poster lagik..dan duit lg....haishh......tp btul ckp wonderwall..study is pelaburan ms depan,mmg kuar duit..tp ms depan inshaAllah terbayar sume ni nt..amin..

then cuti raya haji..after naek cuti..exam..after exam cuti..and..goodbye Tanjung Malim..its nice to be here even not everything is complete..ad byk kenangan indah..tk kurang jgk yg pahit nak mati..tp xpe,sb tu sume make me matured..

should stop now..sb bertimbun2 nota nk bc..esok test animalphysio..xtau sempat bc ke tak..hoho..
the conclusion is..memang tak sempat nk update blog..mmg tak sempat..
till then..bye now...

p/s::ya Allah..cepat2 la abes 3minggu ni..tak tahan sgt....sungguh penat....saya nak balik kg....=(

#mastura#

Friday, October 1, 2010

::01102007-01102010::

salam..

it's already 3years..01102007-01102010
semoga mama tenang di sana..saya sayang mama..

-Al-Fatihah-

Engkau yang aku rindu
Engkau bertakhta di hatiku

Segalanya hanya tinggal kenangan
Pergi seorang insan yang amatku sayang
Limpahan kasih sayangmu selautan rinduku
Yang pasti kau takkan kembali

Ya Tuhanku
Tabahkanlah menghadapi
Dugaan-Mu

Rahmatilah... Oh ibu
Seharum semerbak kasturi
Sedingin air di kali
Curahan kasih suci yang kau beri
Selamatlah ibu di sana mengadap
Allah Yang Esa
Doaku agar engkau bahagia

Engkaulah permata hati
Mendidik mengasuh kami
Bertarung nyawa demi kasih suci

Sungguh murni hati ibu
Menempuh onak berliku
Peritmu tiada siapa yang tahu

#mastura#

Tuesday, September 28, 2010

::.......::


"hello..assalamualaikum..cikgu Mastura ek?cikgu..saya dah bincang dgn cikgu2 lain..kami setuju bagi hari khamis ni utk cikgu jalankan kajian di sekolah ..so mcm mane?cikgu akan datang ke?"

"khamis?why not u just give me on friday?i have class on khamis from pagi to petang..boleh consider lg tak cikgu raziah?"

"hurm..tak boleh la cikgu..its up to you either wanna come or not..bit its only for thursday.."

"ok then..I'll discuss with my partner first..I'll inform u later.."


Sunday, September 26, 2010

::expressupdate::

salam..

just a quick and express update..what a hectic life right after the raya holiday..I have no even a minute to update my blog..maybe it is my fault..try to finish the fyp at last minutes..the last minute work is like a rubbish??ye ke??alamak...tp I hope it is not..and I hope Allah will help me..

there's a few thing and story I wanna share..but the time is limited. the nice hari raya moment this year..I get back my happiness after 2 years I lost it..[sesuai lg ke nk citer pasal raya?ok kot..still mood raya bg aku..walaupun......hehe]..and also a nice moment to remember ever after..that is..berhari raya di melaka..with my wonderwall and his family..and dapat jumpa sorg budak pempuan yg sebaya dgn adik..yg sy taktau kenapa sy selesa bercerita dengannya..that is Noor Izzatie Amalina..awek adik wonderwall sy...[eh..boleh ke sy wat statement cmtu d cni..tkpe..blog saya...haha]

and now 3pm...ada 1 1/2 hours lg before I prepare to off to Ipoh..esok..terpkasa skip kelas semata2 thesis...esok..pergi SMK Ulu Kinta...kalau dlu ni sekolah abg2 and kakak2 saya masa my family duk Ipoh..skrg sy ke sana sebagai BAKAL GURU utk daptkan data bg projek thesis saya..[so???perlu ke statement cmtu?hehe]

this jumaat once again off there to visit SMK Tambun also to get the data for the thesis project..for SMK simpang pulai..saya rs sy tknak g..sb sy dh penat ulang alik mcm ni..sgt penat..and nk mati..

rasanye entry yg lgsg xde isi..tp sekadar nk lepas gian sb dh lama xdpt menulis d cni..

ppl.pray for my success..there's about 4weeks to go...doakan sy dpt habiskan sem ni dgn tenang..sem depan..inshaAllah I'll be in SMK kuala kubu bharu...yeah...masih dkt dengan kak bi...[sbnrnye nk ckp..masih dkt dgn wonderwall...sungguh gatal..hehe]..

ok..should stop now...bubbye...

p/s::I love my family..so do him..=)

#mastura#


Thursday, September 2, 2010

::selamat hari raya 2010::

salam..

ppl..just a quick update..my internet cable at my rent house is being stolen by someone who I dont know who.people now semua benda nak curi...gilak betul!!

the day after tomorrow, I'll be heading to my hometown..cannot wait to see my abah,adik beradik, anak2 sedara and others..but I also cannot wait for tomorrow to see my beloved one..my wonderwall...[ada benda nk bg kt b...=)))]

so,wish you all Selamat Hari Raya Aidil Fitri..Maaf Zahir dan Batin..yg mana drive..please drive carefully..yg mana naik public transport..take care..jalan baik2...jumpa lagi after raya..may this raya bring happiness to all of us...I love you all...[tb2 je..hehe]

p/s::raya tahun ni mgkin hebat...xsbr..(",)..

p/s::B..trifle is waiting for you..so do the honeycornflakes...so do the gift for mak..and maybe ada utk awk jgk..hehe..=)))

bye2...

#mastura#

Monday, August 30, 2010

::Not Again...please..::

salam..
already in 3rd phase of Ramadhan..how fast time flies..and today 19th Ramadhan..cukup 3tahun mama pergi berpindah ke alam sana..Ya Allah, berikanlah segala nikmat kehidupan di alam barzakh kepada mama..tempatkanlah mama di tempat yg sebaik2nya di sisiMu..kekalkan lah pengcualian dari seksa kubur seperti di bulan Ramadhan ini selama2nya kepada mama..terangilah kuburnya..lapangkan kuburnya..jadikanlah kubur mama sebagai salah satu taman untuk menjuju ke syurgaMu ya Allah....ya Rahman..seperti mana Engkau pisahkan kami 3tahun lalu, aku mohon padaMu agar satukanlah kami di syurgaMu kelak..aku merayu ya ALLAH..amin...

hari ni..perkara sama..perasaan sama..air mata sama..debaran yg sama dtg lg..
19th Ramdhan 3tahun lepas..
aku baru sudah mengaji,tutup je Quran..niat di hati nak kol mama..masa tu ptg..baru sudah solat asar..

tiba-tiba...
enset bebunyik...kak nim kol..and aku angkat..dan smapi hari ni masih igt ayat itu..
"ma dah takde..."

and ms tu aku igt bergurau kot ma g mane2..and innocentnya aku tny balik.."mama g mane??"

ap yg kak nim respon??"mama...ma kita dh takde..takde..meninggal..baru je ni.."

perasaan masa tu?terkejut..tak percaya dan berdoa itu sbg 1 mimpi..terus amik frame gmbr peluk cium and nanges..rs mcm baru smlm perkara tu berlaku..tp sbnrnya dah 3tahun..dlu sy seorang budak perempuan yg umur 19tahun..br nk kenal hidup..skrg,sy dh 22tahun..a lady already..

dan td..perasaan itu dtg lg..
debaran itu bertandang kembali..

sy sudah mengaji..tutup Quran then abah mesej..
"telefon abah sekarang...urgent"..[mst abah try kol sy xdapat]
terus kol abah...
"abah..kenapa?apa yg urgent?"..[debaran ms tu hanya Tuhan yg tau..jantung mcm nk tercabut]
"apeh accident....die langgar kereta..dan kereta blkg langgar dia.."
ya Allah..not again..luka 3tahun dlu masih berdarah..
jangan Kau uji lg diri ini ya Allah..aku tak larat...huk... dan...


Alhamdulillah..Kau mengerti aku.. Kau selamatkan adik aku..syukur.. Ya Allah,lindungilah semua ahli keluargaku dr sebarang perkara yg tidak dingini..sesungguhnya aku sgt syg keluarga ini..dan aku amat rindukan kebahagiaan yg pernah Engkau pinjamkan padaku suatu ketika dahulu...berilah peluang aku merasainya lagi ya Allah...amin..



adik.. get a good and enough rest.. aku nak kau tau..aku syg kamu sgt2.. kerana kau sorg je adik aku kat dunia ni.. adik aku selama2nya.. harap2 kau cepat sembuh ye..amin.. be strong dear..i love you...


p/s::wonderwall..thank you for calm me down..syukur sy ada kamu..

p/s::sy sgt rindukan abah, arwah mama and sume family ms sy tulis entry ni..rs cm nk nanges..hoho~~


p/s::sy pun rindukan beliau...beliau itu wonderwall sy..

bye2..


#mastura#

Saturday, August 28, 2010

::RabbitsCrew::

salam..

tak smpai setengah jam dh ad next entry?whats wrong with me??saje..sb sy nk hlgkan perasaan sedih and terkilan..[sb xpernah ad org buat sy mcm ni..besar sgt agaknya silap saya kan..kol berjuta kali pn tk diangkat..beklah..lepas ni sy xkn kol lg..cukup la kot..wlpn sy teringat die..]

entry ni nk cerita pasal rabbits project.rabbit sgt comel..putih..bersih..menenangkan..bukan mcm manusia..kdg2 menyakitkan dan buat kita rs tertekan..[sorry...ayat diwarnai emosi...]

sbnrnya sgt tak smpai hati nk buat project ni..tp dgn niat BELAJAR..maka terpksa la rabbit2 yg comel ni menjadi korban..ok,tnpa buang masa..tgk apa yg dh berlaku spnjg "operation" tersebut..

tujuan projek::nk test extract collagen je kt muscle si rabbit ni..tp...nth la..cian...yg xleh blahnya..tgk muka "pembunuh" di sebelah..siap leh senyum lg..haiyoh...that is Miss Zarina and me..Miss Mastura..hehe..














gigihnya saya "mengerjakan" si rabbit yg tidak bersalah itu..rabbit..saya niat utk belajar..I'm sorry rabbit...




people..tgk betul2 gmbr ni..wlpn kami bunuh ini rabbit..tp kami tetap meghormati dia yg dh takde..muka rabbit ditutup utk tidak mengaibkannya..even die haiwan cuma,tp kite supposed hormat die sb die juga makhlukNya...=))

[kami adalah krew rabbit yg beretika..hehe]










gmbr seterusnya..sungguh serius and tekun memeriksa rabbit....wlpn ms tu perasaan hny Tuhan je tau..nak vomit...pening..busuk sume ada..tp dgn satu niat yg juga ibadah..iaitu...BELAJAR..tahan jua..=))





orite...sesiapa yg geli..jgn tgk lama2 gmbr ni okeh...mmg kesian..tp again....kami tidak menganiayai rabbit ini..tujuan kami adalah utk belajar.......[ada unsur penegasan d cni..hoho~~]

then..lastly..inilah org2 yg ad di dalam lab semasa "operation" ke atas rabbit berlangsung....


rasanya..should stop now...nk g bahtera jap..cari mercun or bunga api..sungguh teringin nak main..[dh besau pun msh ad sense nk main sume tu..tp xpelah...hehe..=)))]

bye2...

#mastura#